Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trzeci Udar

Certina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałam się podzielić moim przykrym doświadczeniem, moja mama w poprzednim roku w czerwcu przeszła udar prawej półkuli mózgu, gdzie następstwem okazał się niedowład lewostronny, po długiej rehbilitacji , udało sie zminimalizować ten niedowład , gdzie mama mogła samodzielnie sie poruszać ,jednak musiała liczyć w dużej mierze na pomoc drugiej osoby, ręka prawa nie chciała współpracować, po badaniu USG tętnic szyjnych okazało się że prawa jest w 100% zatkana, natomiast lewa jest zatkana w 70%, decyzja zabieg udrożnienie tętnicy poprzez wstawienie stendu, zabieg został przeprowadzony 19 grudnia ubiegłego roku, po któym mama zaczeła sie bardzo dziwnie zachowywać, nie poznawała mnie , była pobudzona, po badaniu TK okazalo się ze to kolejny drugi udar tym razem poszło na lewa półkule mózgu, niedowład prawostronny, o dziwo po kilku godzinach puścił ten paraliż i wszystko wróciło do normy, mama zuła sie bardzo dobrze była bardziej tak żywsza i kontaktowa niż przed zabiegiem, po 9 dniach na oddziale neurologi została wypisana do domu, niestety po dotarciu do domu może mineło ok 1-1,5h mama zaczeła sie dziwnie zachowywac , nie kontaktowała nie bardzo wiedziała gdzie jest zadzwoniłam po karetke została zabrana do tego szpitala z którego niedawno wyszła , po wstępnych badaniach okazało sie że to trzeci udar ale dużo większy od poprzedniego mama jest nieprzytomna, nie ma z nią kontaktu oddycha samodzielnie, po kilku dniach zrobiono kolejny TK, okazało się ze to udar krwotoczny , po konsultacji z neurochirurgiem diagnoza że nie podejmą się operacji gdyż jest to za duże ryzyko i może nie przeżyć , podjęto leczenie inwazyjne, proszę o wsparcie czy taki stan jest to przejścia? Czy po tych trzech udarach jest szansa ze wróci do nas? Przeżyje?

Szansa przeżycia po 3 udarach zależy od wielu rzeczy: przede wszystkim od miejsca w mózgu,do którego nastąpił ten wylew.Trzeba o to spytać lekarza.I od rozległości jego.Poza tym jeszcze inne czynniki: np. wiek pacjenta(im młodszy,tym lepiejj)Od tego czy cierpi na jakies przewlekłe choroby typu cukrzyca itp.Czyli chodzi o to,jaki był ogólny stan zdrowia pacjenta przed tym wydarzeniem.Większe szanse są po udarze niedokrwiennym niż krwotocznym. O szanse należy pytać lekarza.