Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie tętno przy prawidłowym ciśnieniu

Gość Grzsiek. J.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzsiek. J.
Czesc, mam 37 lat,182/75kg - ostatnio sporo schudłem, moje samopoczucie jest fatalne, bolą mnie plecy, piersi- okolica mostka i lewa strona, czuje sie jakbym był cały drętwy- nawet jezyk i twarz, miemogę wogóle spać w nocy, mam ciągły szum w głowie...i to bardzo wysokie niemiarowe tętno 116, czuję się bezprzerwy zmęczony i niemam ochoty iść do pracy a nawet wstać z łóżka.Przyznam, że dużo palę i czasem wypije piwo- po którym mam wrażenie, że ustępują te niemiłe objawy.,am ciągłe mysli...że za chwile znów będę miał te przyspieszone bicie serca i takie wysokie tetno 116 przy ciśnieniu 120/80.Czasami mam niskie ciśnienie 107/64..ale tętno aż 102 !!! Czy jest to normalne??? Pracuję fizycznie -stres w pracy tez mam duży.Może ktoś miał podobny problem i poradzi co mam zrobić, bo dłużej już tak mie wytrzymam.Pozdrawiam.
hEJ MAM odobny problem ciagle kolocze mi serce mam tetno czasem 133 na minute ledwo mi z klatki nie wyskoczy stracznie sie wtedy boje czasem robi mi sie rzy tym slabo skacze cisnienie wysoko czeasto przyisueje sobie choroby ostatnio bylam na etaie guza teraz mam roblem z sercem ciagle mieze tetno i cisnienie meczy mnie to okropnie ale mam stwierdzona nerwice lekowa okropnosc pozdrawiam:*
Mam 16 lat, ciśnienie mam w normie, jednak tętno 107, trochę za dużo, ostatio schudłam, boli mnie serce, czuję że jast takie ciężkie, jak wstaje z krzesła brakuje mi powietrza i mam ucisk w klatce piersiwej. Czasami serce wali mi jak szalone, czuję strach, nie wiem przed czym. Ciągle mam zimne ręce i stopy. Co to jest???????
Witam wszystkich widze że macie problem kiedys miałem podobne a nawet gorsze przypadki , ledzyłem sie 5 lat na zaburzenia rytmu równowagi ,podej. guza ,raka , nieregularne bicie serca duszności,bule w klatce piersiowej w wieku 22 lat gdzie nigdy wcześnie nie choroeałem i znalazłem rozwiązanie przez pewien produkt który przywraca stan homeostazy czyli przywraca organizm do równowagi to znaczy do zdrowia często przebywam w Krakowie chętnie komus opowiem jak i co to jest a jest to polecane przez prof.Relige i bardzo dużo innych lekarzy Pozdrawiam christo007 0663306865
witam wszystkich! jestem nowy na tym forum i nie wiem czy dobrze trafie z wątkiem . chcialbym prosic o rade!moze na początek krotka historia.Okolo dwoch lat temu umarl mi ojciec na serce (chorowal 25 lat i pierwszy zawal mial w wieku 37lat) . Tydzien po pogrzebie zaczely sie u mnie problemy z sercem choc do tej pory nigdy ich nie mialem .Zarejestrowalem sie na prywatna wizyte u kardiologa i zrobil mi ekg i nic mi na nim zlego nie wyszlo i powiedzial ze to na tle nerwowym po smierci ojca. i tak to sie nakrecalo i rozrastalo przez ten okres dwoch lat az do dzis.Praktycznie moze zycie sie rozlecialo.Przez caly ten okres przerobilem wszystkich lekarzy ,tomograf kilka razy kardiolog .chodzilem do psychiatry do psychologa i nic. moj problem polega na czestoskurczach czyli jak mniemam szybkim tetnie. moje tetno w ciagu dnia to okolo 90-100 uderzen w nocy tez bije ale nie az tak jak rano wstaje to raz mam 61 a raz 74 . Bylem ostatnio u naprawde bardzo cenionego i dobrego kardiologa we wroclawiu doc.Molęda z Wojskowego szpitala WSK4 i zrobil mi ekg ktore nic nie wykazalo i usg serca ktore pokazalo calą prawde tj: Pisze to co mam we wnioskach :Hyperkineza lewej komory z upośledzeniem funkcji rozkurczowej lewej komory(zaburzenia relaksacji miesnia ) i nadciśnieniem dynamicznym.Łagodne wypadanie platka zastawki mitralnej z hemodynamicznie nieistotna dysfunkcją. Leczenie : lokren 20 2x1/2 ,Lexotan 3 ,magnez i krople nasercowe. po wzieciu cwiartki lokrenu 20 serce zwolnilo mi z 90 do 55-60 i czulem sie swietnie ale na drugi dzien balem sie brac kolejną dawke a i tak wziąlem ja inna niz przepisal mi lekarz,balem sie ze serce mi sie zatrzyma .Wiem ze to glupie ale po smierci ojca ja czuje sie zywym trupem.mnie takjakby juz nie ma.Czekam tylko kiedy bog zabierze mnie do ojca. Prosze o rade czy mam brac te tabletki bo one pomagają tylko ze slyszalem ze mozna sie od nich uzaleznic ze dawki ktore bede bral przestaną dzialac i trzeba bedzie zwiekszac dawki . NA koniec to co powiedzial mi lekarz to ze z tego moge wyjsc przy pomocy tabletek i przestac je brac po 14 dniach i zyc normalnie. Prosze o rade bo ja juz naprade nie potrafie z tym zyc. z powazaniem Alek
Przede wszystkim zrób sobie ekg metodą Holtera (24-godzinne ekg). Tętno do 120 uderzeń to jeszcze nie jest częstoskurcz, to raczej na tle nerwowym ci się dzieje. wiem, że to łatwo się mówi, ale sama to przerabiam i chyba mi się udało zwalczyć nerwicę lękową, czyli nie reaguję już histerycznie na przyśpieszenie akcji serca. Twoje objawy raczej nie są zawałwe, więc tego się nie bój. Stosuj leki przez jakiś miesiąc - może w mniejszej dawce, bo tętno 60 też nie jest za dpbre. W ogóle, lekarze mówią, że lepiej, jak jest za wysokie, niż za niskie. Trzymaj się!
Gość malwina_st
Do Lucy no chyba żartujesz że tętno za wysokie jest lepsze od niskiego! Jaki lekarz ci to powiedział? Tętno za wysokie jest tak samo niebezpieczne jak niskie! Niskie może spowodować brak akcji serca a wysokie zawał i inne choroby! Częstoskurcz zaczyna być od tętna 120. A tętno 60 jest ok, norma to 60/80, niebezpieczna staje sie poniżej 50! Jeśli komuś doradzasz to pomyśl czy masz pojęcie o czym piszesz. A wysoki puls nie jest od razu oznaką nerwicy! Ja mam tachykardię zatokową i nie jest spowodowana stresem czy nerwicą lękową, ani żadną inną nerwicą!
Mialam to samo co ty, bylam wyczerpana ,balam sie wszystkiego,nie umialam spac ,od strachu serce bilo jeszcze szypciej ,schudlam 10 kg ,nie bylam w stanie pracowac kark mi dretwial i broda ,ale wyniki badan serca byly dobre oprocz tego ze serce bilo ok.100 do 130 na minute.Poszlam do psychiatry on stwierdzil ze mam depresje ,ja nie chcialam mu wiezyc ,dostalam tabletki na depresje i na szybkie tetno Belok zoc 50 mg i juz po 1 tygodniu bylo lepiej . Anydepresiwa bralam 3 miesiace w tym czasie znikly wszystkie zle obiawy. Polecam Tobie zrobic dokladne badania serca ,jesli wyniki beda dobre i sercu nic nie brakuje ,to idz tez do psychiatry moze on cos pomoze.Ja za dlugo czekalam, jedz migdaly pij herbaty uspakajajace ,nie pal ,a alkohol to nie jest rozwiazanie. Kup sobie JASPIS kamien on pomaga.Jak tetno jest szybkie kladzie sie go na okolice serca na pare minut serce sie uspakaja.Polecam ksiazki od Hildegard von Bingen.
mam 33 lata,ciśnienie mam zawsze 120/60 a 13.01.2008r. żle się czułam,chciało mi się spac i w pewnym momencie zaczęlo mnie telepać ,ciśnieni miałam 175/143 a puls 142,przyjechało pogotowie ,cisnienie spadło do 123/61,dostałam zastrzyk i pojechali.dzis jest 16.01.2008 a ja dalej żle się czuje.Mój lekarz rodzinny nie zabardzo się przejał moim zdarzeniem,dostałam skierowanie na EKG i holter,ale termin mam dopiero 26.02.2008r,to jest za ponad miesiąc .Boje się bardzo,to mój pierwszy taki zły stan.Chce mi sie ciągle spać,ciśnienie mam w normie ale serce mi szybko bije,drętwieją i mrowieją mi nogi, ręce i twarz,w głowie mi szumi i rozpiera,mam zawroty ,boli mnie w klatce piersiowej i pod lewą łopatką,w buzi mam ciągle sucho jakbym miala kaca,a alkoholu nie spożywam wogóle,chyba że szampana w sylwestra albo urodziny,które mam 21 stycznia i chcę do nich dożyć.Lekarz mówi że to nic powaznego.A ja mam 2 dzieci i kochanego męza z którymi chcem być jak najdłużej.Pomózcie mi ,co mam robic ,czekac do 26 lutego czy szukac pomocy prywatnie(EKG).Co to za choróbsko się do mnie doczepiło???????????????
Zbadaj sobie poziom cukru, suchość w ustach i drętwienie rąk i senność , kołatanie serca,takie objawy miała moja żona.Diagnoza -nie tolerancja glukozy ,a to pierwszy krok do cukrzycy typu 2 Można też pójść w kierunku hormonów takie objawy są podobne do problemów tarczycowych.Nie wiem co mogę Ci więcej doradzić jeśli do tej pory nie miałaś kłopotów z sersem to może lepiej zacząć od podstawowych badań i nie martwić się na zapas. Pozdrawiamy z żoną.
Witam , wszystkich ( Grzesiek ..J.) Mam troche podobne problemy . I tez na poczatku myslalem ze to serce ,pluca itd. po wielu badaniach takich jak 24 godz. EKG , EEG, badanie 24godz. cisnienia krwi .ITD. Dretwienie jezyka bole klatki piersiawej szyi ITD: okazalo sie ze mam problemy z kregami szyjnymi i kregoslupem. Doprowadzilo to do zmian elastycznosci miesni nieraz jest oki ale jak dostaje boli to jest okropnie . Proponuje ci znalesc tez dobrego ortopede i Osteopate , on naj lepiej okresli stan twoich miesni . Mozesz sprawdzic rowniez czy niemasz przytrzasnietych nerwow w przed ramieniu , lokciu i nadgarstku. one moga rowniez powodoawc bole klatki piersiowej lewej strony osobiscie sam sie otym przekonalem . U mnie po operacji uwolnienia nerwow nastapila znaczna poprawa ale jeszcze kregi szyjne i kregoslup i nieraz mam cisnienie wysokie 160/100/95 a nieraz przy bulach 120/77/ 55 . Zycze powodzenia i pozdrawiam Andreas:
Witam! To może jeszcze ja dołączę do prośby o pomoc. Mam 37 lat , w październiku na rutynowej kontroli u rodzinnego stwierdził podwyższone ciśnienie ( 180/100). Dostałam tabletki: Tritace. Brałam je do pierwszego ataku w dni 1 stycznia. Wieczorem, a właściwie nocą dostałam dziwnego ataku: zaczęły trząść mi się ręce, osłabłam w krótkim czasie, serce waliło jak oszalałe. Mąż wezwał karetkę, ciśnienie miałam 255/160 i tachykardię 190. Zrobili EKG, dostałam dożylnie zastrzyk, pod język nitro i troszkę się uspokoiło. Myślałam,że to jednorazowy epizod, niestety 14 stycznia była powtórka. Teraz przyjmuje tabletki :Nedal. Myślałam,ze poprzedni atak wywołany był złym doborem leku, ale na innym też mnie to dopadło. Za drugim razem jak była karetka chcieli mnie brac do szpitala. Nie zgodziłam się. Też zrobili EKG. Ciśnienie miałam 260/180 z tachykardią zatokową 185. Objawy to: drżenie rąk, a własciwie całego ciała, drętwienie języka , ogólna słabość. Miałam robione echo, które wykazało niewielki przerost lewej komory: LK 59, frakcja wyrzutowa EF: 55. Test wysiłkowy: próba ujemna przerwana przy wartości ciśnienia 210/110 i tachykardii 190. Kurcze może mi ktoś doradzi co się ze mną dzieję??? Mam skierowanie do szpitala do kliniki hipertensjologii z podejrzeniem guza chromochłonnego. Czy to może być to? Pozdrawiam gabi
Od ostatniego ataku siedzę w domu i boje się wyjść. Kiepsko się czuję. Pomimo brania leków nadal mi skacze ciśnienie choć już nie do takich wartości jak w czwartek. Wczoraj miałam 180/110. To jeszcze ujdzie. W poniedziałek mam się zgłosić do kliniki. Zobaczymy co się okaże. Powiem szczerze,że wolałabym aby to był guz. wycieli by mi go i miałabym spokój. A tak nigdy nie wiadomo kiedy cię dopodnie.
mam podobny problem , ucisk , duszności , niechęć do pracy ( stres ) .oczywiście robiłem i ekg i usg serca ktore nic nie wykazały . przy młodych osobach o takim problemie i dobrych wynikach polecam wpisać w wikipedi lub google - zespół lęku napadowego .
To co mnie się przytrafia nie ma nic wspólnego z lękiem napadowym. Skok ciśnienia zdarza się bez uchwytnej przyczyny np. wieczorem podczas oglądania filmu. Mam termin przyjęcia do kliniki hipertensjologii na 13 lutego. Dostałam masę leków i muszę czekać. Byłam w klinice w poniedziałek i wyznaczono mi tak odległy termin z uwagi na brak miejsc. Gdyby znowu przydarzył mi się skok ciśnienia mam wezwać karetkę i dac im papier ze szpitala. Wtedy mnie przyjmą w trybie pilnym. No cóż, pozostaje czekać.
witam wszystkich moje tetno jest wysokie ale nie przekracza 120 uderzen lekarka powiedziala mi po EKG ze serce jest cale tylko szybko bije i powiedziala ze trzeba je jakos uspokoic przepisala mi magnez eh ale i tak tetno przekracza 100 czy ja bede musiala miec jakis zabieg robiony czy cos bo tego sie obawiam mialam robione badania krwi wszystko wyszlo w normie ale pale eh lekarka powiedziala ze to moze byc na tle nerwowym eh prosze o odp pozdrawiam