Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie tętno przy prawidłowym ciśnieniu

Gość Grzsiek. J.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy wszystko jest w dobrze, czyli kiedy siedzę w domu to mam ciśnienie nawet lekko poniżej 120/80 i puls 70. Gdy tylko wychodzę z domu do szkoły, albo gdy jadę samochodem, albo gdy idę na piwo z kolegami, albo w wielu innych niezbyt stresujących sytuacjach mam puls 90-100, nawet 106. Nie mówię, co się ze mną dzieje w sytuacjach stresowych. Czy przy takim pulsie wolno mi uprawiać sport? Czy w przypadku nerwicy serca sport nie zagraża mojemu życiu? To się zaczyna zawsze na jakieś 15 minut przed wyjściem z domu i kończy się po powrocie. Czy można nad tym zapanować? W jaki sposób spowolnić puls do 70?
Droga Gabi How are you? Mam nadzieję,że już znasz przyczynę. 11 lat temu usunięto mi guza chromochłonnego. Wcześniej męczyłam się niesamowicie. Teraz jest ok. Po operacji zazwyczaj ciśnienie spada i już nie trzeba brać leków, które i tak przy guzie chromochłonnym niewiele pomagały.

Witam sprawa wygłada tak jeżeli zrobiliście badania wszystkie i jest wszytko ok to nerwica sam to mam jednak walcze z tym jem chydroksyzyne czasem nie ziem a ataki już są żadże jak z tym walczyć najlepiej jak zaczyna się zle czuć brać średni wdech i wypuścić powietrze mówić do siebie to tylko nerwica przeciesz wczesniej tak nie miałem nie boje się jest ok polecam też wyjść na balkon albo do okna czasem nie da się wprost opanować strachu ale przynajmniej spróbować bo ten strach przyspiesza puls wczoraj byłem w szpitalu i skoczyło mi do 140 albo nawet ponad po czym zatrzeło spadać potem w domu to samo obiawy nerwicy problem z połykaniem śliny suchość w gardle strach uczucie mdlenia umierania ból głowy bule klatki piersiowej wrażenie bólu serca itp ehh sam mam z tym problem ale z nim walcze da się z tym wygrać chodz jeszcze nie wygrałem ale tak zminimalizowałem że wiem że za nie dugo tego nie bede miał wogóle pamiętajcie ludziska że głuwną role gra wasz mózg ! to on decyduje czy atak będzie duży czy słaby albo czy uda wam się go uniknąć to trudne ale to opanujecie bo wiecznie nic nie trwa pozdrawiam i głowa do góry spacery gokardy kontakt tylko z najleprzymi przyjaciułmi unikanie stresu chodz to nie łatwe i będzie gitarka pozdrawiam !

Panie kdp propnuje zrobić sobie holter i echo serca oraz wysiłkowe powiem tak nie ma co się szczypać wiadomo że w polsce żadko kto ma dużo kasy ale ja dziś sciągnąłem holter a zamówiłem go płatnie za 100 zł tydzien temu już mam załatwione w tydzien a wizyte u kardiologa mam dopiero za 3 miesiące a za nim by mi zrobił to badanie to znowu czekanie tak że proponuje zainwestować i zrobić sobie badania szybko i prywatnie bo jeżeli masz coś z sercem to lepiej wiedziec wczesniej niż żeby było za puzno po za tym szkoda ci na badania 400 zł przykładowo ok jest to mega dużo ale pamietaj stary że masz zrobione wszystko w 2 tygodnie to co zrobisz normalnie w rok z nfz o jle kardiolog zleci takie badania tak to mozesz być nie świadomie w zagrożeniu tak że polecam wszystkim jęzeli zaczynają wam się dziać takie zeczy działajcie odrazu z tym a nie czekajcie lepiej wiedzieć że jest wszystko ok że to tylko nerwica no moze nie tylko bo to mega straszna choroba ale nie zagrażająca zdrowiu no chyba że nie leczona po mega dugim czasie uszkodzi nażądy bo nie wiem czy wiecie ale stres i strach nadmierny też niszczy zdrowie pozdrawiam