Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie APTT i wizyta u hematologa

eL.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio robiłam badanie APTT i wyszło ponad normę (49 sek) Zastanawiam się czym mogłoby to być spowodowane? Lekarz powiedział, ze być może to przez okres, i kazał zrobić badanie tydzień po nim, ale ciągle wychodzi mi to samo. I jeszcze chciałam się zapytać, na czym polega wizyta u hematologa? Czy trzeba np. zdejmować ubranie (głównie chodzi o bluzę/koszulkę)? Z góry dziękuję za odpowiedź
A w jakim kierunku było robione APTT ? jakieś rozpoznanie, po jakimś leczeniu? Bad. APTT wykonuje się celem kontroli krzepnięcia krwi. A więc wydłużenie czasu APTT będzie wiązało się z dłuższym krwawiniem np. po przecięciu się itp. APTT wydłuża się podczas popbierania leków p/krzepliwych np. sintrom, acenocumarol, plavix stosowanych w chorobach serca, również zwykła aspiryna /polopiryna lub inne leki zawierające kwas acetylosalicylowy może wydłużać ten czas. Proszę zastanowić się czy nie pobierała pani takich leków. A do hematologa /specjalista chorób krwi/ idzie się jak do każdego lekarza. Trudno jest tak pisać jeżeli się nie ma wiedzy nt. pani chorób przebytych/obecnych oraz innych pani badań oraz rozpoznania lekarza rodzinnego kierującego do hematologa....
jeżeli ginkofar zawiera gingko biloba [a chyba tak] to nie powinni go brać ludzie z wydłużonym APTT, czyli z tendencją do dłuższych krwawień - proszę przeczytać gdzieś o powikłaniach spożywania preparatów z żeń-szenia! takie ziółka wcale nie są zdrowe a co do Sintromu [acenokumarolu] to nie powinien zwiększać APTT tylko INR, bo nie działa na czynniki krzepnięcia wydłużające APTT.
Gość AGNIESZKA
Jeśli APTT jest wydłużone,to nie jest to za dobrze,ktoś pisał że ma też krwotoki z nosa.A jak wynik płytek krwi PLT????Norma to 150-400 tyś.Jeśli płytek jest sporo poniżej normy to radzę postarać sie o skierowanie do hematologa.
A jeśli robiłam badania w środku cyklu hemoglobine miałam 12, płytki krwi 342 (normą dla labolatorium w którym miałam robione badania było do 340), APTT 42,4, czas PT i fibrynogen w normie, nie mam krwawień, ale mam tendencje do występowania siniaków, czy może to wskazywać na łagodne zaburzenie układu krzepnięcia?
mojemu synowi 4,5 lat robiłam badanie APTT z powodu krwawień z nosa, wyszło 40,4 , płytki krwi ma w normie i ogólnie morfologię bardzo dobrą... Syn urodził sie z droznym otworem owalnym, ma strunę ściegnista w LV oraz falę zwrotną. Lekarka gdy zobaczyła wyniki kazała mu pić letnią herbate, zupki tez letnie i tylko letnie kąpiele i to całe jej zalecenie, czy miała rację...? Ps. syn laryngologicznie był również badany i jest wszystko w porządku...

Witam ja mam problem z nosem 21 lipca 2011r. ide na operacje bo mam skrzywioną przegrodę nosową , a za tydzień musze zrobić badania: APTT, morfologie , grupę krwi . A jakbym miała za wysokie APTT to mi i tak zrobią operacje , Proszę o odpowiedz ? Z góry dziękuję i Pozdrawiam Justyna