Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy

Gość pat003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 25 lat, od kilku miesięcy praktycznie każdego dnia odczuwam zawroty głowy. Nie są silne, ani szczególnie uciążliwe, czuję je głównie z tyłu głowy, czasem w połączeniu z pulsowaniem (na granicy z karkiem), lub mam wrażenie jak gdyby głowa lekko mi się trzęsła (chociaż w rzeczywistości tak nie jest), innym razem jest to nieprzyjemne odczucie *lekkości* (również w głowie), jakbym zaraz miała zemdleć lub się przewrócić. Dzieje się tak w różnych sytuacjach, ale najczęściej gdy leżę, lub gdy jestem zdenerwowana - i tu muszę zaznaczyć że cierpię na nerwicę lękową, nie jestem jednak pewna czy to ona jest przyczyną, ponieważ zmagam się z nią już kilkanaście dobrych lat, a taki problem pojawił się dopiero ostatnio. Wszystkie badania z krwi w porządku, echo i ekg serca też (sprawdzane bo mam stale podwyższony puls), ciśnienie najprawdopodobniej też, choć nie miałam okazji mierzyć go w momentach złego samopoczucia. Do głowy przychodzą mi różne pomysły, od problemów z kręgosłupem po zwężenie tętnic szyjnych, czy nadciśnienie, nie wiem czy powinnam dalej szukać przyczyny tych zawrotów czy po prostu się z nimi pogodzić? Jakie jeszcze badania można by wykonać w tym kierunku? Jestem osobą szczupłą, wysoką, mam pracę siedzącą i właściwie zero aktywności fizycznej (nie licząc spacerów), czy to może być przyczyną?