Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadmiar potasu we krwi 5,88 mmol*l

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio robiłam badania krwi w związku z czekającą mnie operacją ucha i pierwszy raz wyszedł mi podwyższony poziom potasu we krwi i to znacznie, gdyż mam aż 5,88 mmol/l Poza tym inne biochemiczne parametry również podwyższone w stosunku do tego co zawsze mam, a mianowicie: Sód w surowicy ­ 146,0 mmol/l 132,0 &#8212; 145,0 Potas w surowicy ­ 5,88 mmol/l 3,5 &#8212; 5,1 Glukoza ­ 113 mg/dl 70 &#8212; 99 Wartosc zalecana przez PTD 2012 Mocznik w surowicy 28 mg/dL 21 &#8212; 43 Kreatynina ­ 0,91 mg/dL < 0,90 Reszta morfologi w normie. Zastanawiam się czy to jakiś chwilowy problem z nerkami, czy początek jakiejś przewlekłej choroby!? Nadmienię bo to istotn, że jestem sercowcem, mam 60 lat, a od 3,5 roku mam bypassy. Dbam o siebie, w mojej diecie nic nagle się nie zmieniło. Na stałe przyjmuję następujące leki: Od nadciśnienia: -axtil 0,5 -concor cor 1,25 -lasipil 2 ponadto: -trimeductan mr -zocor 20 -acard dodatkowo suplementuje: -witamine K+D3, -B komplex, -Omega6, -witaminę C, -kurkumę i imbir Jedyna rzecz, która w ostatnim czasie się zmieniła w moich lekach to zakończenie ponad rocznej kuracji plavocorinem zapobiegającym tworzeniu się skrzepów (których efektem ubocznym stosowania była gorsza morfologia), no i zaczęłam od jakichś 3 miesięcy suplementować niacynę w dawce 500mg dziennie, no i tydzień przed badaniem krwi skończyłam miesięczną, może półtora miesięczną suplementacje potasem, gdyż przez chwilę miałam skoki ciśnienia i lekarz dodatkowo przepisał mi tertensif, ale po tygodniu zaprzestałam go brać, a zakupione opakowania potasu postanowiłam dokończyć, może nie słusznie! Ale nigdy nie miałam problemów z nadmiarem potasu, więc nie myślałam że może mi zaszkodzić!