Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciągłe wysokie tetno a nerwica?

Gość Ferbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od około 2 lat panicznie boje sie o swoje zdrowie, zaczeło sie od napadów kołatania serca i ogólnego złego samopoczucia. Zmieniłem tryb życia, przestałem palić, zaczałem zdrowo jeść. Faktycznie wtedy miałem problemy od ostrego zaniedbania organizmu. Nabawiłem sie podczas tego ogromnego lęku przed własnym sercem. każdy mały objaw sprawiał że myślałem że umieram. To już tak trwa od 2 lat jednakże przez zmiane trybu życia udało mi się podnieśc moje wyniki tak że każde badanie wychodzi mi perfekcyjnie (znikneły napady kołatania). Tylko ten lęk mi pozostał ponieważ czuje objawy które trudno mi opisać a powodują ogromny strach, ale ja nie o tym. Zrobiłem sobie wszystkie badania EKG, holter, usg, badania krwii i moczu, hormony TSH, T3,T4. Wszystkie wyszły dobrze, tylko na usg wypadanie płatka zastawki mitralnej, ale doktor powiedział że to normalne i że nie wpływa na moje serce w żadnym stopniu (przynajmniej to co ja mam, wiem że w niektórych przypadkach to może być problem) W między czasie zacząłem biegać i dobrze sie przy tym czułem (podczas biegania) Jednakże moja paranoja coraz bardziej sie pogłębiała. Wydawało mi sie że mój stan sie pogarsza, że jestem śmiertelnie chory. W końcu przy kazdym bieganiu zaczynałem sie stresowac coraz bardziej. Przy okazji od 2 miesięcy puls zaczął mi rosnąć. Kiedy doszedł do spoczynkowego powyżej 100, przestałem biegać ale nic to nie pomogło.Zrobiłem sobie wtedy kolejnego holtera na którym po za tahykardią (obviously, w końcu puls powyżej 100) nic nie wykazał Byłem u 2 kardiologów i każdy powiedział że to nerwica. Teraz serce mi bije od 100-110 w ciągu dnia, 70-80 wieczorami i około 40 w nocy Moje pytanie jest następujące. Czy 2 letni długotrwały stres na ciągłym poziomie może podwyższyć mi spoczynkowy puls?