Daria1984 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam! U mojego taty kilka miesięcy temu rozpoznano kardiomiopatię rozstrzeniową i restrykcyjną, niedawno trafił do Anina, gdzie zdiagnozowano amyloidozę. Czy ktoś z Państwa choruje również na kardiomipatię, która rozwinęła się na tle amyloidozy? Będę wdzięczna za wszelkie informacje nt leczenia tych chorób, lekarzy, terapii dodatkowych poprawiających komfort życia pacjentów. Założyłam grupę dotyczącą amyloidozy, aby ułatwić kontakt osób chorych i ich rodzin: https://forum.kardiolo.pl/grupa/amyloidoza/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
AgnieszkaKW Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Witam u mojego męża(50 lat_ w czerwcu ubiegłego roku stwierdzono amyloidozę typu TTR. Leczony jest w Aninie ,gdzie jest pod opieką profesor Bilińskiej i profesora Grzybowskiego i w szpitalu na Banacha. W tej chwili zajęte jest serce, ma kardiomopatię restrykcyjną. Jaki typ stwierdzono u Pani Tata? bo od tego zależy leczenie Cytuj Odnośnik do komentarza
AgnieszkaKW Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Prosze pisać w razie pytań; agne1972@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Daria 1984 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Dzień dobry, dziękuję za wiadomość. Stwierdzono kardiomiopatię rozstrzeniową i restrykcyjną, również na oddziale u prof. Grzybowskiego. W tej chwili lekarze z Anina stwierdzili, że wszystko w rękach hematologów - ze względu na amyloidozę. Tata dostał skierowanie do hematologa - i czekamy... Znalazłam namiary do Krakowa - aby jednocześnie mogło być prowadzone leczenie hematologiczne i kardiologiczne... Będę wdzięczna za wszelkie sugestie - do kogo, gdzie się teraz udać, jak przebiega leczenie, jak poprawić samopoczucie pacjenta... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Daria 1984 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Jeśli chodzi o typ amyloidozy - również czekamy - w przyszłym tygodniu mają być wyniki wycinków. Tatę wypisali do domu ze skierowaniem do hematologa... Cytuj Odnośnik do komentarza
raf1976 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Witam mam zdiagnozowaną amyloidozę AL serca i nerek, z tego co już wiem o amyloidozie najlepszym leczeniem a raczej sposobem na powstrzymanie odkładania się amyloidu jest przeszczep szpiku. Sam tak jak panie szukam wiadomości o tej chorobie. W Krakowie polecam doktora Jurczyszyna w katedrze kliniki hematologii na kopernika Cytuj Odnośnik do komentarza
Daria1984 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Witam, my wciąż czekamy - w tym tygodniu w szpitalu Rydygiera w Krakowie tata miał pobierany szpik i tkankę tłuszczową do badań histopatologicznych (u dr Jurczyszyna na Kopernika niestety był problem z miejscem na oddziale). Jeśli chodzi o leczenie, to lekarze w pierwszej kolejności mówią o chemioterapii, jeśli zostanie potwierdzona amyloidoza AL. Najbardziej aktualnie martwi mnie bardzo słabe serce - niewydolność III stopnia. Szukam informacji na temat naturalnych metod wspomagania serca i organizmu przed chemioterapią (nutridrinki, liposomalna witamina C itp.) - wszelkich metod poprawy jakości życia pacjenta. Zastanawia mnie również możliwość stosowania produktów z konopii... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
mike2017 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Też jestem zainteresowany wszelkimi sposobami leczenia Amyloidozy AL Cytuj Odnośnik do komentarza
Daria1984 Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Mogę przesłać na maila materiały, które zgromadziłam od listopada nt. amyloidozy... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Iza Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Dzień dobry, odswiezam temat. Czy ktoś ma więcej informacji odnośnie Amyloidozy ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Gość 98 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Również poszukuje osób które mają stwierdzona amyloidoze Cytuj Odnośnik do komentarza
annamedrek1 Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Witam. Poszukuję chorób osób na amyloidoza AL. Niedawno została zdiagnozowana choroba u mamy. Leczymy się w Krakowie w szpitalu na Kopernika. Mało wiemy o chorobie. Szukamy więcej informacji aby mamie pomóc. Bardzo proszę o kontakt. Annamedrek1@o2.pl Tel. 532338666 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi