Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Choroba wieńcowa czy nerwica?

Gość Gotita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z nerwicą lękową zmagam się właściwie od dziecka, obecnie mam 24 lata i po kilku latach przerwy, objawy wróciły gorsze niż kiedykolwiek.. to co typowe: przyspieszony puls, czasem dodatkowe skurcze, zawroty głowy, mdłości i duszności oczywiście jest, jednak to co mnie martwi najbardziej to fakt że do tych objawów doszedł kilka miesięcy temu ból. Zaczyna się nad lewą piersią i promieniuje do barku, łopatki i lewej ręki, nasila się podczas napadów lęku, często towarzyszy mu również pieczenie lewej strony klatki, które czuję od piersi aż po szyję i bark i uczucie ciężkości też tylko po lewej stronie, mam wrażenie że to mięśnie, ale boję się że podczas takich ataków nerwicy może dojść do obkurczenia tętnic i w konsekwencji zawału.. , Po każdym tak silnym ataku, odczuwam ból po lewej stronie jeszcze przez wiele dni, a czasem i tygodni. Byłam u dwóch różnych kardiologów i na podstawie EKG i USG serca obaj stwierdzili że wszystko jest w porządku, pomijając oczywiście zbyt szybki puls.. Trochę się martwię tym utrzymującym się bólem i nakręcam się podczas ataków lęku jeszcze bardziej, bo boję się że taki silny stres może spowodować niedokrwienie serca, a fakt że podstawowe badania wyszły w porządku o niczym nie świadczy, bo nie były przeprowadzone w momencie tego napadu. No i nie pokazały w jakim stanie są tętnice.. W jaki sposób odróżnić bóle wieńcowe od tych wywołanych nerwicą? I czy nagły, bardzo silny stres może doprowadzić do zawału, nawet jeśli serce jest zdrowe?

Też chciałbym poznać na to odpowiedź ale szczerze powiedziawszy chyba nie ma takiej 100 a nawet 200% procentowej pewności żeby to potwierdzić nawet poprzez badania i to mnie właśnie dobija. Codzienie się z tego tytułu boję i nic nie może mnie przekonać.

Gość JANUSZDG

Jeśli UKG (USG) serca w porządku, to należy jeszcze zrobić badanie wysiłkowe. Jeśli i ono będzie OK i nie wykaże żadnych epizodów niedokrwiennych serca w czasie tego testu wysiłkowego, to choroba serca praktycznie zostanie wykluczona, a potwierdzone będą raczej zaburzenia emocjonalne.