Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy przyt zmianie pozycji, uderzenia gorąca i szybkie męczenie się a wada serca

Gość kejj18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna niedają mi spokoju pewne objawy... Jestem niskociśnieniowcem odkąd pamiętam. Jako dziecko często przy jakimkolwiek większym wysiłku męczyłam się okropnie.Miałam robione badania Ekg w czasie spoczynku i wysiłkowe, które nie wykazało *nic wielkiego*. Od tego czasu minęło 11 lat i przez ten czas zauważyłam u siebie częszcze męczenie się, zawroty głowy np. przy wstawaniu z łóżka czy z pozycji siedzącej na nogi, *mroczki przed oczyma*, które ustają po ok.40-50 sek., oraz uczucia duszności... Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim (kontuzja kręgosłupa odcinka dolnego-nadłamanie kręgu) i w zwiazku z tym nie wykonuję pracy fizycznej bądź jakiś zajęć wysiłkowych. Zauważyłam u siebie pogorszenie wymienionych wyżej objawów. Za każdym razem gdy wstaje z poz. siedzącej mam zawroty głowy i *mroczki przed oczami*, któremu nieraz towarzyszy uczucia gorąca.. Nie moge spać w nocy, a jak zasnę to budze się co parenaście minut a serce bije jak oszalałe...duszno mi i czuję się jakbym miała się za chwilę udususić. Niejednokrotnie drętwieją mi nogi :( A NAJGORSZE jest to że pare dni temu brałam prysznic (ciepły, bo jestem zmarzlakiem) i trwał on dłużej niż zwyle a mnie się zrobiło duszno, serce o mało mi nie wyskoczyło a ja nie mogłam złapać oddechu... Poczułam się słabo i gdyby nie mój chłopak to pewnie albo bym się udusiła albo w najlepszym przypadku straciłabym przytomność. Nie ukrywam, że niepokoją mnie te objawy.. Nie wiem czy słusznie. Mój chłopak powiedział mi, że przyczyną może być w straszne gorące i suchym powietrze w domu (klimatyzacja) i tym, że brak mi wysiłku fizycznego. Nie wiem czy mu wierzyć czy nie?? Staram się wietrzyć mieszkanie a i prace w domu np. sprzątanie kurzy czy gotowanie staram się wykonywać sama, pomimo kontuzji, wiem, że nie moge dopuścić do zastania mięśni a po 1,5 miesięcznej przerwie chce wrócić do pracy.. Do pracy zawodowej. Ale obawiem się, że nie dam rady poprzez moje nienajlepsze zdrowie. Czy moje objawy są słuszne, czy nie?? I czy to, że moja mama ma wade serca może mieć jakiś związek ze mną?? Czy moge ją dziedziczyć???? Moja młodsza siostra miala wade- dziure w sercu (gdy się urodziła), która z wiekiem jej się zarosła.. też często się męczy :( Z góry dziękuję za wszystie odpowiedzi. Pozdrawiam!!!
Myśle,że masz ciśnienie ortostatyczne.Dotyczy ono zmiany pozycji z siedącej na stojącą.Też jestem niskociśnieniowcem i mam to samo.Podobne doświadczenia wyniosłam z pod prysznica,w nocy-kołatanie serca.duszności i szereg innych objawów.Wszystkie dotyczyły nerwicy lękowej.Też byłam u kardiologa i nadal mam umówioną wizytę.Podczas próby wysiłkowej ciśnienie zaczęło spadać więc ją przerwano.Porób sobie badania by rozwiać swoje wątpliwości.Zyczę powodzenia.