Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prawidłowy puls

Gość damian9621

Rekomendowane odpowiedzi

Gość damian9621

Witam, mam 21 lat i od jakiegoś miesiąca zauważyłem, że mam szybszy puls niż miałem kiedyś. Jeszcze miesiąc temu miałem 60-70 uderzeń na minute, a aktualnie 80-95 uderzeń na minute. Dwa miesiące temu miałem robione ekg i usg serca i lekarz stwierdził, że wszystko jest w porządku. Czy jest możliwe aby w tak krótkim czasie stało się coś niedobrego z moim sercem?

W dniu 15.11.2018 o 13:43, Gość kolezka napisał:

Zastanawiam się czy kupić cisnieniomierz czy moze ten pulkosymetr DuoControl? Potrzebuje tylko zmierzyć sobie bicie serca przed i po bieganiu... Co polecacie? 

Mnie się on jak najbardziej sprawdza do takich pomiarow, powiedzialabym ze lepszy niz cisnieniomierz bo masz raz dwa wyniki jest on dokladny - porownywalam 😉 ps jest poreczny wiec do kieszeniu na bieg schowasz

sam puls to jest tylko jeden parametr. Ja osobiscie wole ciesnieniomierz, ktory mierz dodatkowo cisnienia plus tetno. Mam pulsometr beurer, za ktory zaplacilem 250 zl i mam cisnieniomierz omron basic ( elektroniczny) ktory kosztowal 100 zl. Tetno na obydwu urzadzeniach praktycznie takie same. A co do mierzenia cisnienia oczywiscie najdokladniejsze sa cisnieniomierze ze stetoskopem, Z tego co pamietam blad pomiaru wynosi + - 3 jednostki a przy cyfrowych nawet + - 10. Ja spotkalem mnostwo lekarzy, kardiologow ktorzy uzywaja cisieniomierzy mechanicznych bo sa duzo dokladniejsze. Ja do mierzenia cisnienia uzywam swojego omron basic za 100 zl, ale jak chce dokladniejszy pomiar to mam cisnieniomierz ze stetoskopem.

W dniu 15.11.2018 o 13:43, Gość kolezka napisał:

Zastanawiam się czy kupić cisnieniomierz czy moze ten pulkosymetr DuoControl? Potrzebuje tylko zmierzyć sobie bicie serca przed i po bieganiu... Co polecacie? 

Kupowałam DuoControl parę miesięcy temu i jak na razie chwalę sobie, działa prawidłowo, wygodnie, bezawaryjnie.