Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból ręki i dolnej części klatki piersiowej przy wypadaniu płatków zastawki dwudzielnej

lulek

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czsu mam dziwny ból lewej ręki jak i również ból w dolnej części klatki piersiowej po lewej stronie tuz gdzieś w okolicy żoładka noi czasami ból pleców tez po lewej stonie.wiem ze choruje na wypadanie obu płatków zastawki dwudzielnej bez fali zwrotnej do lewego przedsionka-lekarz zdiagnozował tą dolegliwość u mnie około 7 lat temu, jak do tej pory nie miałem żadnych dolegliwości.Czy te objawy moga mieć związek z ta orobą?
Witam! Ja mam 15 lat i od tygodnia boli mnie nieustępliwie serce. Zaczęło się od ostrego bólu w klatce piersiowej tydzień temu, i do teraz dalej mnie boli/kłuje. Czuję się teraz dość często słabo. Mam szmery w sercu. Być może spowodowane to jest ograniczoną aktywnością fizyczną - nie ćwiczyłam ze względu na ból kręgosłupa, który niedawno ustąpił. Jestem osobą szczupłą, ważę dzieś koło 45kg. Piję Hydroksyzynę, ale jak narazie nie pomogło. Lekarz mówił, że prawdopodobnie mam przyspieszoną akcję serca i powiększoną którąś z komór. Przepisał tabletki. Co mogę zrobić, żeby mnie nie bolało? * * Pozdrawiam
Dagmara w jakim mieście mieszkasz? Jakie tabletki przepisał? Czy powiedział jakie planuje dalsze postępowanie a przede wszystkim czy był to kardiolog dziecięcy? Zmiany w EKG+szmer to juz cos czym warto się zainteresować. Nie bagatelizuj tego, może jeszcze poprosić o skierowanie na RTG klatki piersiowej, uwidoczni ono sylwetkę serca i może wnieść coś istotnego w diagnostyke. Natomiast najsłuszniejsze to poprosić o skierowanie do kardiologa dziecięcego jemu opowiedzieć wszystko dokładnie zabrać ze sobą wyniki wszystkich badań jakie masz juz zrobione. Nie przejmuj się bo może okaże się ze to nic poważnego i trzymam kciuki żeby tak było ale dla własnego spokoju lepiej pokazać sie u specjalisty.
Po wizycie opisanej wcześniej za kilka dni odwiedziłam lekarza rodzinnego, który drugi raz kazał zrobić EKG, po czym skierował mnie do lekarza dziecięcego (raczej nie kardiologa), bo mówił, że nie wie, czy z tym EKG jest na pewno wszystko w porządku. Lekarz od dzieci stwierdził, że wszystko jest dobrze, akcja serca nie była przyspieszona. Zbadał słuchawkami i kazał pić nadal Hydroksyzynę, i odstawić tabletki, które przepisał pierwszy lekarz (Propanolol, czy jakoś podobnie).