Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica serca czy choroba

Gość 777

Rekomendowane odpowiedzi

Pół roku temu zdarzyło mi się, że serce zaczęło mi bardzo szybko bić, po czym bardzo wolno. Pierwszy raz miałem takie uczucie po myślę, że przedawkowaniu marihuany(także zażywanej pierwszy raz, a każdy kolejny kończył się tym samym uczuciem strachu i bicia serca) Bardzo się bałem, że coś mi się stanie, chociaż czułem się normalnie. Nie odżywiałem się zbyt zdrowo, piłem bardzo dużo kawy, więc podejrzewam możliwość niedoboru magnezu. Przez dwa tygodnie się tym zainteresowałem, stwierdziłem, że to mogla być nerwica, ponieważ całe dzieciństwo byłem całe dnie zdenerwowany z powodu rodziców i szkoły, i gdy następny raz się tak zdarzyło, a przynajmniej miałem wrażenie, że tak sie stanie, starałem się jak najszybciej uspokoić, a objawy były znacznie mniejsze i trwały dużo krócej. Od tego czasu czułem puls na całym ciele, nawet na koniuszkach palców, jak i uczucie jednego po krótkiej przerwie, mocniejszego uderzenia serca, które występowało tylko gdy się stresowałem, gdy o tym myślałem, lub gdy nic nie robiłem. Dodatkowo pojawiały się rzadkie ukłucia w klatce piersiowej, lub pod, nigdy w miejscu serca. Cały ten czas bardzo bałem się o swoje życie, im większy był strach tym gorzej sie czułem, kilka razy miałem uczucie zawrotów głowy których nie było. Po kilku miesiącach złego odżywiania miałem lekkie uczucie zawrotów głowy i rzadkie nadmierne reagowanie na światło. Wiekszość objawów strachu znikneła, lecz pozostało to uczucie mocniejszego uderzenia serca, o którym nie mogę zapomnieć. Gdy zacząłem przyjmować magnez tamte objawy zniknęły, byłem bardziej wypoczęty, szczęśliwy i żywy, a to uczucie związane z sercem wydawało się rzadsze i słabsze z każdym dniem, lub może tak czuję, bo chciałybym żeby tak było. Dodam także, że co tydzień gram w tenisa ziemnego, a te objawy nie miały żadnego znaczenia na mojej kondycji i sile, a podczas wysiłku nie czuję bólu serca.

Proszę brać pod uwagę, że potocznie rozumiane pojęcie *nerwicy* nie musi mieć nic wspólnego z tak zwanym byciem nerwowym. Niemożna też mówić o tak zwanej *nerwicy serca*. Serce nie może mieć nerwicy. Nerwica to chorobą układowa, a w Pana wypadku z objawami somatycznymi, co jest częste. Z opisu wynika ze ma Pan tz. zespół da Costa lub przypadłość zwaną żołnierskim sercem. Pana styl życia i funkcjonowania może nie być podłożem zaburzeń nerwicowych, a efektem. Tak, osoby dotknięte nerwicą często pojmają symptomy psychiczne, lub nawet ich nie dostrzegają. Organizm umie z nimi funkcjonować, a jako wyraz kompensacji i adaptacji osoba prowadzi pewien styl życia, w którym sposób myślenia, emocje , afekt dopasowane są do zaburzeń nerwicowych. Doisyć łatwo podczas osłuchiwania potwierdzić diagnozę, w zaburzeniach nerwicowych występuje akineza lub diskineza koniuszka serca. Oczywiście powód może być i inne bardziej banalny...neuralgia intercostalis sinista. Rodzaj nerwobólu międzyżebrowego..zapewne wystarczy leczenie farmagologiczne suplementakcja wit B i paroma dodatkami np Urydynox. Poniższej informacji proszę jednak nie traktować jako poradę stricte medyczną, ale luźną sugestię. Dante V

Przyczyn mogło być naprawdę wiele także niedobory, w tym magnezu. Także niedobory innych składników niezbędnych dla prawidłowej pracy mięśnia sercowego mogą mieć znaczenie. Jednak proszę zwracać uwagę na siebie i nie zdziwić się jeżeli objawy wrócą. Jeżeli po suplementacji witamin z grupy B oraz magnezu nie będzie trwałej poprawy zapewne przyczyn trzeba będzie szukać gdzie indziej.