Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czyżby nerwica?

radecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, mam 36 lat i szukam rozwiązania mojego problemu, ale do rzeczy, chodzi o dziwne napady gorąca, rozumiem że jedni sie pocą mniej inni bardziej ale u mnie napady nie zawsze są związane z temperaturą otoczenia... prosty przykład mamy niecałe 15 stopni na zewn, wchodzę do kościoła w krótkim rękawie i zalewa mnie taka fala gorąca ze plecy mam całe mokre, obok stoją ludzie często ubrani w kurtki i czują się komfortowo a ja nie mogę wytrzymać z gorąca, co ciekawe po około 20 minutach często i ja zaczynam się powoli dostosowywać i fala gorąca mija, podobnie gdy wchodze do jakiegoś marketu, przychodni czy urzędu, lub na obiad do znajomych -pierwsze 15-20 minut po wejściu jest dramat takie poty mnie zalewają, po jakimś czasie się dostosowuję jak wyżej...podobne objawy jak muszę stanąc gdzieś w tłumie lub po prostu wystarczy jak ktoś stanie za mną w kolejce, co ciekawe po wypiciu 2-3 piw objawów brak, co sugorewałoby że to może jakiś rodzaj nerwicy. Możecie doradzić gdzie szukać pomocy? byłem u lekarza ogólnego, ja zobaczył że wyniki badania tarczycy są ok powiedział że taka moja uroda i trzeba się z tym pogodzić i żyć ale chciałbym jednak znaleźć gdzieś pomoc ..

Szanowny Panie Przyczyn Pana problemu może być kilka, ale najbardziej oczywisty jest podział na -somatyczne podłoże -psychogenne podłoże W przypadku somatycznego podłoże może być to rozregulowany układ autonomiczny czyli sprawa neurologiczna Może też być to przyczyna somatyczna związana z endokrynologią dokładniej z zaburzeniem pracy tarczycy ( by to zweryfikować są niezbędne badania, a forma pytań które tu trzeba by zadać ba urealnić to przypuszczenie jest zbyt osobista by robić to na forum) W przypadku zaburzenia psychosomatycznego czyli nerwicowego objawu podczas nadmiernego pocenia, czuć Pan powinien objawy dodatkowe -pobudzenie lub lek obawy natłok myśli tz ruminacje zawężenie pola świadomości nadmierne skupienie uwagi na obiekcie powodującym takie objawy. Jeżeli jest Pan mieszkańcem lub bywalcem Poznania Sosnowca lub Katowic polecam darmową konsultacje dotyczącą zaburzeń nerwicowych

We wspomnianych miastach można na darmową konsultacje umówić się u rezydentów niemieckiej kliniki (Klinisches Institut für Psychosomatische Medizin und Psychotherapie z Düsseldorf) Wiele wskazuje że to zaburzenia nerwicowe w postaci lęku napadowego, jednak stan taki może być powodowany zarówno czynnikami psychogennymi ale też niektórymi schorzeniami somatycznymi dlatego konsultacja byłaby wskazana Oczywiście powyższe sugestie proszę traktować nie jak poradę medyczną ale chęć poszerzenia informacji.