Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Błagam o pomoc!

Gość Bea25

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od tego, że od 2 miesięcy mam problemy z żołądkiem. w końcu po wielu mękach wykryto u mnie helicobakter, zaczęłam leczenie, skończylam, chwile było w porządku ale teraz znowu się zaczeło. nie boli mnie żołądek, własciwie nic mnie nie boli, ale przeżywam koszmar- nie może mi się w ogóle odbić (to akurat mam już od ponad miesiąca, myślalam, że po leczeniu mi przejdzie), czuje jak całe to powietrze jest uwięzione gardle i przełyku, tak że mam wrażenie że mi rozsadzi cały przełyk. przez to przypuszczam dodatkowo kłuje mnie w klatce piersiowej, tak że aż idzie mi to na barki np. I najważniejsze, nie mogę do końca nabrać powietrza. Czuje, jak chyba przepona naciska mi na płuca itd i jestem cały czas na wdechu jakby, to jest takie uczucie. Nie mogę oddychać przeponą tak jak kiedyś, w ogóle nie mogę nabrać powietrza w płuca do końca, cały czas coś z tego żołądka mi się podnosi do góry, tak że momentalnie chce mi przełyk rozsadzić i dostaje wypieków. Pali mnie w gardle i czuje takie gorąco w brzuchu.przeczytałam gdzies że może to być przepuklina, że można się nawet udusić przez to. USG miałam w porządku, robiłam nawet dwa razy. Na gastroskopii wyszło mi tylko lekkie zapalenie żołądka i to wszystko. Nawet teraz pisząc to czuje jakby wszystkie narzady w brzuchu *wślizgiwały* mi się do przełyku (to jest troche podobne uczucie do *motylkow w brzuchu*), od razu dostaje ataku paniki.Biore mesopral, bralam panzol, nic nie pomaga. Czy ktokolwiek miał coś podobnego? Co to może być?

Tak mialam dokladnie to samo rok temu, moge sobie wyobrazic co przezywaz. Helicobacter mialam jakies 20 lat temu (Mam 34 lata), w ubieglym roku skarzylam sie na bole brzucha przy wstawaniu. Zrobili mi gastroskopie, ktora wykazala jedyna nadkwasnosc i przepukline przy wejsciu do zoladka, ale nic groznego. Dostalam esomeprazol. Ale najgorsze sie zaczelo po gastroskopii.Wydaje mi sie to badanie podraznia przelyk. Przez jakies 2 miesiace mialam zgage, nie moglo mi sie odbic, prawie sie dusilam, zwlaszcza wieczorami.Do tego doszlo uczucie suchosci w ustach i jakies dziwne ubytki blony sluzowej w buzi i na jezyku. Zaczelam sie leczyc na grzybice (oczywiscie u rodzinnego). Unikalam w tym czasie alkoholu, cukru, glutenu i owocow jak ognia. A przeszlo mi po 1 lampce szampana, serio. Zapisalam sie nawet na prywatna wizyte u laryngologa, ale poniewaz czekalam na nia miesiac, moje oddechowo-przelykowe problemy ustaly a zostala *grzybica*. Laryngolog grzybicy nie stwierdzil, kazal odstawic wszystkie leki. Odstawilam. Powiedzial tylko, ze w wyniku przemeczenia sluzowka sie nie odbudowuje i stad te ubytki. Zrobil endoskopie przez nos az do przelyku, tez wszystko w porzadku. Powiedzial, ze to badanie mnie podraznilo, a zgaga robi tez swoje. Trwalo to gdzies od maja do wrzesnia, mialam serdecznie dosc.Nie pamietam, czy cokolwiek mi wtedy pomagalo, moze woda z odrobina soku z cytryny i gaviscon, ale to na zgage. Ja mialam bardziej wrazenie, ze mi sie przelyk nie domyka po tej gastroskopi.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, nie pomyślałam, że to może być od gastroskopii. Byłam u lekarza rodzinnego i powiedziała mi, że to wszystko prawdopodobnie od jelit bo aż czuć pod palcami że wszystko mam tam wypchane i wszystko się *przelewa*, i od tego czuje sie właśnie tak. Ale to jest dokładnie to co Pani mówi, mam czasem wrażenie że albo mi rozerwie cały przełyk albo się uduszę w końcu. Dostałam znowu jakieś leki i *powinny pomóc*, zobaczymy.