Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaniechanie udzielenia pomocy medycznej a zawał serca

Gość Avatarus

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, Około godziny 8:00 pacjent udał się ze skierowaniem oraz bólami w klatce piersiowej i oblewającymi go potami do lekarza kardiologa. Lekarz kardiolog stwierdził, iż powyższe objawy nie są niczym groźnym, więc pacjent został zapisany dopiero na wizytę w marcu przyszłego roku. Jednakże z racji tego, iż pacjentowi towarzyszyły znaczne bóle, to postanowił pozostać w przychodni zdrowia, aby zapytać się raz jeszcze Pani doktor, czy go przyjmie. Około godziny 10:00 bóle w klatce piersiowej znacznie się nasiliły, po czym to też z powodów bólów w klatce piersiowej musiał położyć się na podłodze. Dopiero w tym momencie Pani doktor stwierdziła, iż trzeba pacjenta pilnie przebadać i wykonać badanie EKG. Na badaniu EKG wyszło, iż pacjent ma zawał serca i jego serce jest w kiepskich stanie. W związku z powyższym mam następujące pytanie: - Czy w tym stanie faktycznym lekarz zawinił zgodnie z wymogami sztuki lekarskiej, w szczególności nie badając pacjenta o 8:00, a robiąc to dopiero po 10:00. 2) Czy powyższe zaniechanie natychmiastowego przebadania pacjenta mogło w negatywny sposób wpłynąć na jego stan zdrowia? A w szczególności na następcze skutki zawału jak np: problemy z powrotem do pełnej sprawności, zmęczenie przy wykonywaniu czynności dnia codziennego etc. Pozdrawiam

Ja miałam taką sytuację. Chodziłam wtedy do 1 gimnazjum.. zwolniłam się z lekcji i poszłam do lekarza bo czułam się fatalnie: osłabienie, problem z oddychaniem itd. Półtorej godziny czekałam na swoją kolej. Weszłam do lekarza rodzinnego. Powiedziałam co mi dolega i co?! Przebadała. Stwierdziła że nic mi nie dolega i odprawiła do domu z niczym mówiąc *zwolnienia nie wypiszę*. A czy ja przyszłam po zwolnienie? Nie. Chciałam tylko dowiedzieć się co mi jest no i wiadomo leczyć się. Nic więcej. Dwa dni później wylądowałam w szpitalu z zapaleniem oskrzeli.