Skocz do zawartości
kardiolo.pl

SZMERY NAD SERCEM, KŁUCIE W KLATCE

Gość bajeczka100

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bajeczka100

Witam serdecznie wszystkich. Dostałam skierowanie dokardiologa ponieważ lekarz usłyszał szmery nad sercem podczas wizyty na która przyszłam ze względu na kłucie w klatce piersiowej ( od kilku miesięcy). Wyszłam od kardiologa z badaniami -echo serca. Lekarka zachwycona nie była ale jedyne co się dowiedziałam to *tragedii nie ma* i *spotkamy się na wizyte powtórną żebym się upewniła czy na pewno dobrze postawiona diagnoza i czy czegoś nie ominęłam- w sensie pani doktor*. Mogę prosić o pomoc w interpretacji badan ? Nie wiem czy się martwić i isć prywatnie do porządnego lekarza czy iść na powtórne badanie które mam na koniec stycznia 2018 roku.. lewa komora -4,4 pmk -0,9 lewy przedsionek -2,1 EF 65% prawa komora -2,1 aorta pierścień -1,7 aorta opuszka -2,7 aorta wstęp -2,7 Vmax Ao zstęp- m/s 1,66 m/s Jama lewej komory niepowiększona. Mięsień lewej komory bez cech przerostu. Funkcja skurczowa dobra. Relaksacja zachowana. Zastawka mitralna -o płatkach delikatnych, przednio nieco wiotki. Fala zwrotna mitralna niewielka. Zastawka aortalna -bez istotnych zmian morfolog, ruchomość dobra. Vmax Ao -1,6 m/s, śladowa fala zwrotna aortalna. Prawa komora nieposzerzona. Prawy przedsionek nieposzerzony. Fala zwrotna trójdzielna śladowa. Osierdzie wolne. TAPSE 2,6cm. PV Acct 116. Prawdopodobny niewielki przepływ lewo-prawy na poziomie przegrody międzyprzedsionkowej, bez znaczenia hemodynamicznego. Dodam że wizyta u lekarza zaczęła się poprzez duszności i kłucie w klatce piersiowej do tego 3 razy zdarzyło się że w spoczynku serce biło mi jakbym wbiegła na 5 piętro wieżowca. Uprawiam sporty siłowe i wytrzymałościowe czy mam przystopować ?