Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból kręgosłupa i klatki piersiowej

Gość nugatowa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nugatowa

Witam, Mam od jakiegoś czasu (około miesiąca) dziwne bóle. Zacznę od tego, że jestem dziewczyną i mam rocznikowo 17 lat. Boli mnie kręgosłup, czuje ucisk na klatkę piersiową (dokładnie po środku, pomiędzy piersiami, lekko po lewej stronie), czuje duszności i ogólne osłabienie. Jeśli chodzi o moje serce to nie mam żadnych wad, wyniki krwi także w normie. Te duszności i ucisk mam właśnie od około miesiąca, a ból kręgosłupa dopiero od kilku dni. Zastanawiam się, czy nie jest to jakaś nerwica. Mam strasznie dużo stresów w ostatnim czasie, i to silnych. Stresuje się jedną sprawą, ale wyjaśni się to dopiero pod koniec wakacji. Jak myślicie? Zawał to chyba nie jest, bo mam dopiero 17 lat + nie mam chorób, a boli mnie głównie kręgosłup. Codziennie stresuje się także, że umrę, boje się zasnąć, myśle, że przestane oddychać. Co zrobić? :( Męczę się okropnie z tymi objawami :(

A może coś ostatnio dźwigałaś albo ciągnęłaś? moze masz jakieś boczne skrzywienie kręgosłupa piersiowego?W takim wypadku ból z kręgosłupa przenosi się za pośrednictwem żeber na mostek.Po prostu żebro naciśnięte i przesunięte z tyłu przez kręgosłup naciska z przodu na mostek.MOgą pomóc odpowiednie ćwiczenia i pływanie.Spróbuj na drążki powisieć.Może pomoże.Albo do fizjopterapeuty,niech obejrzy i coś pomoże.Najlepiej taki ,co się zna na terapii manualnej.Pływanie też bardzo pomaga.Rozliźniz wszystkie mięśnie i relaksuje.

Gość weronika6

A u lekarza z tym byłaś? Z kręgosłupem nie ma żartów, czasami może taki ucisk, ból nawet ograniczyć ruchomość, aktywność życiową, zaburzać prawidłowe funkcjonowanie,itp. lepiej idź do specjalisty może potrzebny będzie jakiś zabieg albo wybierz się chociaż na rehabilitacje np. w szpitalu orthos w komorowicach można wykupić taki turnus na rehabilitacje powinno pomóc a poco masz się męczyć:)

@Weronika6 słyszałem o tych rehabilitacjach od kilku znajomych sportowców którzy mieli już kończyć kariery ale po co by nie mówić długich i ciężkich rehabilitacjach właśnie w Orthos w Komorowicach wyszli na prostą. Ja sam się teraz nad tym zastanawiam bo od bólu kręgosłupa czuje mrowienia w nogach - to już nie jest dobre a kilku lekarzy odprawiło mnie z kwitkiem. Liczę na to, że tam zdiagnozują mój problem jak należy.

Warto zrobić rezonans. Na badaniu kręgosłupa byłam w centrum diagnostycznym Radio Medica. Polecam każdemu kto musi zrobić rezonans, i z różnych przyczyn odczuwa lęk przed badaniem. Ogromny komfort psychiczny w trakcie badania, miły i rzetelny personel.