Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica-ciągłe swędzenie, kontrola mrugania i przełykania, brak radości życia

Gość emilia15

Rekomendowane odpowiedzi

Gość emilia15

Mam prawie 16 lat. Chorowałam na nerwicę natręctw przez lata, rok temu zaczęłam się leczyć. Dzisiaj jestem już *niby* po chorobie. Jest jednak rzecz, która totalnie niszczy mi życie, która odbiera mi radość życia, która niszczy wszystkie moje plany, teraz na przykład wakacje...Chyba zwariuję :( Naprawdę chce zyć...chce żyć pełnią życia ;( Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie jak mi pomóc :( Nawet nie potrafię tego wytłumaczyć, ale chodzi o to, że kiedy chcę robić coś co lubię, np. czytać książki, oglądać filmy, nagle zaczyna swędzieć mnie całe ciało albo kontroluję mruganie i przełykanie (to JA muszę przełknąć ślinę, mrugnąć, to się nie dzieje automatycznie). Czytam książkę, ale muszę się nieustannie drapać. Nie skupiam się na historii w książce, czytanie, które kiedyś uwielbiałam nie sprawia mi przyjemności. Kiedy wiem, że czeka mnie jakiś przyjemny wyjazd, radość pryska, bo zaczyna się swędzenie, ta kontrola przełykania/mrugania, o której pisałam wcześniej. Ciało nie swędzi mnie cały czas, ale kiedy robię coś co lubię, a nawet już przy zwykłych czynnościach, nie potrafię się od swędzenia odpędzić. Kiedy ciało mnie nie swędzi, ciągle się obawiam, że zaraz zacznie. Żyje z ciągłą obawą o to, ze zacznie mnie swędzieć ciało, ze zacznę kontrolować przełykanie śliny :(( Albo żyję z ciałem które ciągle mnie swędzi :(( I wiem, jestem przekonana, że to nie są problemy fizyczne, a że to siedzi tylko w mojej głowie ;( tylko w ogóle nie potrafię się tego z niej pozbyć, uważam nawet, że to niemozliwe, ale może jednak ktoś wie jak mi pomóc? :((((((