Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie palca u stopy, a haluksy.

Gość Marius Pontmercy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marius Pontmercy

Witam. Czy jedno może mieć związek z drugim? Wiem, że powinienem się zgłosić z haluksami do lekarza, jednak brak czasu i pieniędzy na zabiegi zniechęca, dopóki sprawa nie utrudnia życia. W ostatnim czasie jednak, napady bólu haluksów są co raz częstsze. W dodatku pojawiło się uczucie mrowienia i drętwienia paluchów. Nie bolą mnie, nie sztywnieją, nie wyginają się w żadne strony. Niepokoi mnie to na tyle, ponieważ pomimo tego, że te *napady* drętwienia palców są chwilowe (mam stojącą pracę i zazwyczaj dzieje się tak, gdy zbyt długo kucam), dzisiaj zauważyłem że niewielki fragment dużego palca u stopy (zarówno u prawej, jak i lewej nogi) jest cały czas zdrętwiały i czucie dotyku w tym fragmencie jest stłumione, jakbym dostał znieczulenie miejscowe. W dodatku, kiedy przycisnę halluksa, prawie natychmiast zaczyna drętwieć mi duży palec. Moje pytanie (a właściwie pytania) brzmi- czy jest to poważny powód do niepokoju? Czy takie objawy mogą świadczyć o niezbędności zabiegu usunięcia haluksów? Czy jedno z drugim ma tak naprawdę związek, czy drętwienie palców może nie być spowodowane haluksami? | góry dziękuję za odpowiedź.