Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy moje objawy wymagają konsultacji u psychologa*psychoterapeuty?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu mam problem, który opisywałem szczegółowo w tym artykule: http://tinyurl.com/ybfvrt77 gdzie dostałem porady od dwóch lekarzy. Znalazłem także na jednej ze stron osobę, która opisywała podobne objawy do moich i lekarz odesłał ją do zapoznania się z opisem ataków paniki na tej stronie: http://m.poradnikzdrowie.pl/psychologia/dusza/ataki-paniki-co-robic-by-nie-ulegac-napadom-przerazenia_37537.html?page=0 Proszę was o zapoznanie się z wymienionymi wyżej linkami i odpowiedź czy według was moje objawy wymagają konsultacji u psychologa albo psychoterapeuty. Miał ktoś z was podobny problem? :) czytałem też że może to być objaw nerwicy

Gość mmmmmmmmmm9iii

Nie czytałem co tam napisałeś ale powiem ci wprost - nawet się nie zastanawiaj i idź! jeśli masz jakieś stresy na co dzień to nie czekaj aż trafisz na tę stronę tak jak ja kiedy stres uszkodzi ci serce :( wstydziłem się , nie chciałem isć a teraz serce już ma dosyć i jestem pewien ,że to od nerwów...

Dziękuję za szybką odpowiedź, z pewnością się zapiszę. Generalnie od jakichś dwóch miesięcy towarzyszą mi okresowo duszności, szybsze bicie serca, zawroty i bóle głowy, a także uczucie jakbym miał zaraz zemdleć. Czytałem kilka artykułów na ten temat i faktycznie wydaje mi się, że zaburzenia te mają związek z psychiką. Gdy jestem w pracy/szkole albo staram się nie myśleć o moich objawych to są praktycznie nie odczuwalne, albo szybko odpuszczają. Jednak gdy o nich pomyślę dłużej pojawiają się na zawołanie, a gdy spanikuje to już muszę męczyć się z nimi dobre kilka godzin :/