Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie palca u nogi

Gość Agata ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Gość patrycja90
*Agata :(* A może powinnaś zrobić badania cukru? Moja babcia tez miała drętwienie w palcach i okazało się że jest chora na cukrzyce.... Po paru ładnych latach palec zaczął jej gnić i miała amputowana jedną noge. Może warto zastanowić się nad badaniami dotyczącymi cukrzycy??? P.s. mi też drętwieje palec u prawej nogi ten przedostatni. Zdarza się to rzadko,ale jednak zdarza :-/
Gość studentka fizjotera

ratowniczka;) mam taka zajebista propozycje: nie strasz ludzi objawami parkinsonizmu (nie mylic z parkinsonem) ;/ i jeszcze jedno nie radz seugerowac lekarzowi o naszych podejrzeniach chorobowych; lekarze tego nie lubią. pozdrowienia!

Moze to miec zwiazek z poziomem cukru w organizmie... jest tez wiele innych przyczyn takich symptomow - neuropatia alkoholowa, neuropatia w wyniku postepujacej cukrzycy, wady degeneracyjne kregoslupa, uszkodzenie nerwu zewnetrznego lub wewnetrznego, syndrom Guillaine-Barre, skutek wczesniejszych odmrozen, chorba zakazna, choroby naczyn krwionosnych. I wiele innych. Napewno trzeba sie dobrze przebadac - badania ogolne organizmu - cukier i inne zwiazki chemiczne itd itp.

Ja mam to samo ze środkowym palcem w prawej stopie. Często mrowi a nawet całkowicie drętwieje, kiedy długo siedzę w biurze albo kiedy mam względnie unieruchomione nogi podczas podróży samolotem. Przyczyną najprawdopodobniej jest odmrożenie, którego nabawiłem się na nartach. Była zimna i wietrzna pogoda a ja jeździłem bardzo długo. Po zdjęciu butów akurat ten palec był cały biały i kompletnie bez czucia. Miałem wtedy niezłego stracha, że mogę go stracić. Rozmasowywałem go przez kilkanaście/kilkadziesiąt minut i krążenie wróciło. Czytałem jednak, że skutkiem takiego odmrożenia może być nadwrażliwość na niedokrwienie danego członka już do końca życia.

Gość Paulinaaaaaaa

Mi także dretwieje od dwóch miesięcy palec , tłumacze to sobie zmiana trybu zycia , gdyż zaczęłam pracować po 10 godzin w sklepie , w którym nie mozna usiąść ale nawet Kiedy mam wolne i wypoczywam, to ten palec jest ciągle dretwy..

Mam podobnie jak Agata już od kilku lat. Drętwieje mi palec, ten obok małego. Gdy pierwszy raz to się stało myślałam że to dlatego, że kilka miesięcy wcześniej miałam złamanie najmniejszego palca. Ale zrobili prześwietlenie i nic. Nie było nic co mogłoby powodować do drętwienie. Dopiero gdy zaczął drętwieć ten sam palec u drugiej lewej nogi zorientowałam się, że to nie od tego wcześniejszego złamania. Teraz w prawej całkowicie to się skończyło. Ale w lewej ciagle tak. Gdy idę na spacer, po 10 minutach zaczyna drętwieć, bez względu jakie buty założę i nie przestaje dopóki nie zdejmę buta i rozmasuję. Ciekawe jak to się zakończyło u Agaty. W moim przypadku myślę, że może mieć to związek z jakimś urazem kręgosłupa. Dlatego, że zaczęło się to po pierwszej ciąży i zbiegło się z bólem kręgosłupa. Potem jeszcze druga ciąża, no i bujam się z tą przypadłością już 5 lat. Od jakiegoś czasu zaczęłam ćwiczyć ponownie. I z prawej nogi drętwienie się skończyło, a w lewej jest mniej dokuczliwe. Szybciej się rozmasowuje. Myślę, że pomaga wzmocnienie mięśni kręgosłupa.