Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie palca u nogi

Gość Agata ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moj problem zaczał sie od drentwienia środkowego palca u lewej nogi, uczucie niezbyt przyjemne ale denerwujące wiec zaczełam sie niepokoić i szukac pomocy u ortopedy. Zrobiono mi prześwietlenie kręgosłupa oraz usg kolana. wyniki wporządku. Ale z noga jest coraz gorzej.po tygodni zaczynam odczuwać ból juz nie tylko w palcu ale i w łydce,dziwne uczucie w śródstopi , jak by prad mi przechodził do tego odrentwionego palca. Odretwienie zaczyna pojawiać sie juz w drugiej nodze i dotyczy tego samego palca, też środkowy. Najgorzej jest po nocy lub długim odpoczynku, wtedy nogi sa spuchnięte i do tego żyły wychodzą wygląda to strasznie. Nie wiem u Ktorego lekarza szukać pomocy,Ortopeda umywa rece, neurolog odsyła do ortopedy. Przeczytałam ze podobne objawy ma CHOROBA BÜRGERA. Proszę o pomoc
Gość KASIA_OLI
Zrob sobie badanie krwi. Moze masz za duzo magnezu? Ja wlasnie tak mialam - bralam profilaktycznie magnez i zaczely mi dretwiec palce stop. Miewalam to codziennie. Jak poziom magnezu spadl dretwienie ustalo. Teraz miewam je ok dwa razy w miesiacu i mozna z tym zyc ;)
Ja również zaczęłam się interesować czymś podobnym... Moim skurczom też towarzyszą prądy, do tego moge rozluźnić wszystkie palce poza tym jednym, który drętwieje i pozostaje nadal odchylony w tył. Jednak śmiesznym jest,że moge to sama wywołać zaginając palce do środka i mocno napinając przy tym łydkę... Ale jak myślicie czym są spowodowane podobne wybryki natury?
Mój chłopak też to zauwazył - drętwienie dużego palca u lewej nogi. Szukam dla niego pomocy. On zbytnio nie chce iśc do lekarza. Przyczyn jedynie możemy się domyślic: przemęczenie, przepracowanie, zły tryb życia- co wpływa na organizm. Gdzie powinniśmy si e zgłosić, może do kolgoś maila, by się poradzić. Jak leczycie swoje objawy, Prosze o waszą pomoc!
Dzisiaj przytrafiło się mi to pierwszy raz!odkurzałam a tu nagle *bach!*dopadł mnie przerażający skurcz u palca prawej stopy!trwał jakies 3-4minuty, pierwostszy raz sie tak fatalnie poczułam. Palec nienaturalnie się *sam wyprostował*!!podczas tego skutrczu.. pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
problem zdaje sie smieszyc niektorych, ale jest on prawdziwy i uciazliwy. u mnie zaczal sie od kiedy pracuje w biurze i większość czasu spędzam siedząc przy biurku i mimo częstego wstawania i prostowania ciała i nóg, wieczorem miewam okropne skurcze palców u stóp. mam wrażenie jakby się wykręcały. żelazo mam w normie, bo od lat jestem honorowym dawcą, sport też uprawiam chociaż zimą mniej, odżywiam się w miarę zdrowo (od słodyczy jednak nie stronię, ale z umiarem), w pracy i nie tylko zmieniam buty z obcasów na płaskie i odwrotnie, więc już sama nie wiem co może powodować te skurcze. a co do ucinania bolących części ciała: całe szczęście nie miewam bólów głowy. wyrazy współczucia dla tych, co go mieli chociaż raz...hehe
Warto na dobre zrezygnować (a wiem, że niektórzy tak czynią) z zakładania do snu wszelakich skarpet, rajstop i innych *ocieplaczy* na stopy :-) W przeciwnym wypadku, podczas snu, krew nie dopływa do palucha i palców stopy tak jak dopływać powinna, dochodzi do małego niedokrwienia - i z dużym prawdopodobieństwem dochodzi do bolesnych skurczy. Ponadto, warto zadbać o to, aby stopy miały więcej luzu pod kołdrą, a więc spać tak, żeby nie plątać nóg w kołdrę :-) Głównie chodzi o prawidłowe krążenie... podobnie sprawa wygląda z obuwiem, jeśli jest za ciasne, jeśli wręcz *wbija* palce a stopa nie ma jak się poruszać - lepiej zrezygnować z takich butów. :-) Bo można nabawić się problemów z krążeniem a nawet i krwiaka podpaznokciowego. Pozdrawiam
Gość ratowniczka;)
dretwienie palcow, niemoznosc rozluznienia go,a zwlaszcza fakt , ze palec zostaje odchylony podczas gdy inne sa odpowiednio ruchome moze miec swoja przyczyne w mozgu(radze poczytac w srod takich informacji jak*objaw parkinsonowski*i tematy temu pokrewne) po przeczytaniu tych informacji sasugerowalabym lekarzowi pierwszemu kontaktu o swoich podejrzeniach. Jest na prawde wiele chorob ,nie dziwmy sei wiec,ze lekarze nie zawsze potrafia prawidłowo zdiagnozowac chorobe,lecz gdy lekarz ma juz jakis punkt odniesienia jest mu duzo łatwiej.pozdrawiam