Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osoby z komorową arytmią serca pogadamy?

Gość Michal30lat

Rekomendowane odpowiedzi

MARTULEK38, powodzenia i obyś nie miała czasu i powodu do liczenia dodatkowych skurczów aż do następnego lata :) Ja biorę od trochę ponad tygodnia 2x1/2 Biosotalu 40 i zauważyłam, że tętno zamiast spadać, podnosi się - na szczęście. Choć Biosotal ponoć obniża, ale u mnie działą jakoś odwrotnie. Może od jutra zwiększę dawkę. Objawów nadal nie ma, to hcyba dobrze :)

Witajcie ja mam arytmię przeważnie nadkomorową ,a i parę komorowych się znajdzie.Od tygodnia odczówam tak jakby parę skurczy pod rząd około 6 7 i trwa to ok.2 do 3 sekund.Jutro zakładam 7 dniowego holtera event zobaczymy co wykryje.W tym roku miałem dwa holtera po 48 h i wykrył mi zaledwie kilkanaście skurczy dodatkowych i 2 komorowe.Tylko chciałbym wyłapać te skurcze które mnie niepokoją,czyli te kilka pod rząd które mogą wchodzić już w częstoskurcz.

Ja nie umiem mierzyć tętna na nadgarstku, posługuję się ciśnieniomierzem, a niedawno ściągnęłam na telefon aplikację mierzącą puls. Działa nieźle, ale czasem nie daje rady zmierzyć - nie wiem dlaczego, mierzy długo, aż w końcu się zniecierpliwię i rezygnuję. Średnia wartość tętna z kilkunastu pomiarów to 51/min. A pomiar przed chwilą - 117/71/52.

MARTULEK38, nie do końca dowierzam pomiarom przez telefon, ale zawsze to jakaś orientacja. Ja nie czuję spadków tętna, dzisiaj rano miałam 112/71/47 i czułam się normalnie, tak samo jhak przy wyższym pulsie. Może to i lepiej, że nie odczuwam niskiego tętną i arytmii, bo oszczędza mi to kłopotów :)

Ja jestem pewien ,że jedynym ratunkiem dla mnie mogła by być ablacja. Niestety szanse na nią mam żadne bo nie mam worka z kasą. Jeśli jednak przeżyję to mocno się zdziwię bo wiem ,że moja arytmia w pewnych sytuacjach jest bardzo zła. Szkoda mi samego siebie bo wiem ,że potrzebuję pomocy ale nikogo to nie obchodzi.

Jacop1984 • 2017-09-17, 16:20 Witam oto moje wyniki tylko że są po angielsku. Good quality recording-approx 7 days 135 patient events recorded, the majority of which showed Supraventricular activity. Day 4 and 5 recorded the most event button activations. Numerous runs of Supraventricular Tachycardia seen throughout the recording, varying in length and rate-see ECG strips. Atrial couplets, triplets and short runs were also observed throughout. Polymorphic Ventricular ectopics detected, with couplets and triplets noted, some with aberrant conduction. The longest R-R interval was seen as an SVE with non-compensatory pause The shortest R-R interval was seen as an atrial couplet. To są moje wyniki z którymi w Anglii byłem na pogotowiu i lekarz z dyżury wytłumaczył mi że gdyby on to miał to by nawet tego nie leczył bo 5 na 10 osób tak ma.Nawet potrójne komorowe , a ta wstawka często skurczu nadkomorowego gdyby trwała godzinę albo trzyt a u mnie trwa 5 sekund. Może mi ktoś objaśnić te wyniki z dobrym tłumaczeniem , bo ja tłumaczyłem przez google ,a wiecie jak on nieraz tłumaczy.

34 to faktycznie mało jak na poranek, o ile w nocy (wg holterów miewam ok 36-39) to rano jak wstanę to mam ok 60-65, po wzięciu małej dawki betablokerów (na dod. skurcze miedzy innymi) mam średnio 55 czasem spada do 45 ale rzadko, i wtedy też czuje takie mocne, powolne uderzenia, ale 34 to już malutko. Miałaś jakiś holter? ekg? nie jest Ci słabo? nie kręci się w głowie?