Gość konik Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 No właśnie - czy da się jakoś rozróżnić skurcze komorowe i nadkomorowe? Dają inne odczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Konik chyba nie da się odróżnić tych skurczy bo objawy są podobne do siebie.Komorowe są bardziej paskudniejsze.Jedni odczuwają je bardziej a inni mniej.Jedynie holtera może to wykazać.Pizgam w pierze😑 spokojnej nocy wszystkim bez skurczybyków. Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Hejka co tutaj tak cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konik Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Wszyscy słuchają bicia swoich serc... :) Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Hejka wszystkim 😁.Konik hehe bez przesady,u mnie tak źle nie jest z tym wsłuchiwaniem się w bicie serca.Dzisiaj dokuczają mi te skurcze, ale to pewnie znowu na zmianę pogody.Sa znośne, więc się nie przejmuję nimi.Jutro szkoła i znowu bieganie za wszystkim, szybko zleci do następnych wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konik Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 MARTULEK38, powodzenia i obyś nie miała czasu i powodu do liczenia dodatkowych skurczów aż do następnego lata :) Ja biorę od trochę ponad tygodnia 2x1/2 Biosotalu 40 i zauważyłam, że tętno zamiast spadać, podnosi się - na szczęście. Choć Biosotal ponoć obniża, ale u mnie działą jakoś odwrotnie. Może od jutra zwiększę dawkę. Objawów nadal nie ma, to hcyba dobrze :) Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Konik ja nigdy nie liczyłam tych skurczy, nawet tętna nie umiem mierzyć na nadgarstku.Pogoda mi służy mimo, że pada deszcz.Od kilku dni tętno mam poniżej 60, tylko ból głowy odczuwam. Cytuj Odnośnik do komentarza
jacop1984 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Witajcie ja mam arytmię przeważnie nadkomorową ,a i parę komorowych się znajdzie.Od tygodnia odczówam tak jakby parę skurczy pod rząd około 6 7 i trwa to ok.2 do 3 sekund.Jutro zakładam 7 dniowego holtera event zobaczymy co wykryje.W tym roku miałem dwa holtera po 48 h i wykrył mi zaledwie kilkanaście skurczy dodatkowych i 2 komorowe.Tylko chciałbym wyłapać te skurcze które mnie niepokoją,czyli te kilka pod rząd które mogą wchodzić już w częstoskurcz. Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Jacop a ile musisz zapłacić za tego holtera bo NFZ nie refunduje tygodniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza
jacop1984 Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Mieszkam w Angli i koszt to 460 zł plus dojazdy do ośrodka . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konik Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Ja nie umiem mierzyć tętna na nadgarstku, posługuję się ciśnieniomierzem, a niedawno ściągnęłam na telefon aplikację mierzącą puls. Działa nieźle, ale czasem nie daje rady zmierzyć - nie wiem dlaczego, mierzy długo, aż w końcu się zniecierpliwię i rezygnuję. Średnia wartość tętna z kilkunastu pomiarów to 51/min. A pomiar przed chwilą - 117/71/52. Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Konik ja też mierzę ciśnieniomierze puls, tą aplikację też sobie ściągnęłam.Wyczytalam w necie wypowiedzi lekarzy, że są takie i że można ściągnąć na telefon.Pare razy wyłapali mi częstoskurcz, nie wiem tylko czy są wiarygodne.Ja takie tętno jak ty mam od kilku dni i źle się z tym czuję, mam ból i zawroty głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Burze jeszcze mają być, pewnie dlatego serducho mi wariuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konik Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 MARTULEK38, nie do końca dowierzam pomiarom przez telefon, ale zawsze to jakaś orientacja. Ja nie czuję spadków tętna, dzisiaj rano miałam 112/71/47 i czułam się normalnie, tak samo jhak przy wyższym pulsie. Może to i lepiej, że nie odczuwam niskiego tętną i arytmii, bo oszczędza mi to kłopotów :) Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Ja spadek tętna od razu czuję, nawet jak dłużej siądę to automatycznie mi się obniża i długo utrzymuje.Cisnienie mam dobre, tylko to tętno. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konik Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Czy Cardiamid z kofeiną będzie się gryzł z Biosotalem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konik Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Mam jeszcze pytanie, może głupie, ale jeszcze niewiele wiem o arytmii. Jeśłi arytmia to dodatkower skurcze serca, to czy arytmia to to samo co częstoskurcz komorowy lub nadkomorowy? Jeśli tak, to jak się ma częstoskurcz do niskiego tętna? Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Hejka wszystkim.Konik częstoskurcz to też arytmia,serce wtedy przyspiesza,zadkoskurcz to też arytmia, tutaj serce bije za wolno.Grozniejszy jest czestoskurcz komorowy bo może przejść w migotanie komór i człowiek bez szybkiej pomocy umiera. Cytuj Odnośnik do komentarza
MARTULEK38 Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Hejka wszystkim 😁 co u was słychać, dajecie radę?Ja od niedzieli mam wysokie tętno, ale daję radę.Pozdrowionka dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kormoran Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ja jestem pewien ,że jedynym ratunkiem dla mnie mogła by być ablacja. Niestety szanse na nią mam żadne bo nie mam worka z kasą. Jeśli jednak przeżyję to mocno się zdziwię bo wiem ,że moja arytmia w pewnych sytuacjach jest bardzo zła. Szkoda mi samego siebie bo wiem ,że potrzebuję pomocy ale nikogo to nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
jacop1984 Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Jacop1984 • 2017-09-17, 16:20 Witam oto moje wyniki tylko że są po angielsku. Good quality recording-approx 7 days 135 patient events recorded, the majority of which showed Supraventricular activity. Day 4 and 5 recorded the most event button activations. Numerous runs of Supraventricular Tachycardia seen throughout the recording, varying in length and rate-see ECG strips. Atrial couplets, triplets and short runs were also observed throughout. Polymorphic Ventricular ectopics detected, with couplets and triplets noted, some with aberrant conduction. The longest R-R interval was seen as an SVE with non-compensatory pause The shortest R-R interval was seen as an atrial couplet. To są moje wyniki z którymi w Anglii byłem na pogotowiu i lekarz z dyżury wytłumaczył mi że gdyby on to miał to by nawet tego nie leczył bo 5 na 10 osób tak ma.Nawet potrójne komorowe , a ta wstawka często skurczu nadkomorowego gdyby trwała godzinę albo trzyt a u mnie trwa 5 sekund. Może mi ktoś objaśnić te wyniki z dobrym tłumaczeniem , bo ja tłumaczyłem przez google ,a wiecie jak on nieraz tłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość konik Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Cisza tu znów jak makiem zasiał... Więc tylko sygnalizacyjnie napiszę, że dzisiaj rano miałam tętno 34/min., a wydawało mi się, ze serce pracuje mocno... Juz nie wiem, co z tym moim serduszkiem się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza
jacop1984 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Troszkę mały ten twój puls. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość LUBELL Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 34 to faktycznie mało jak na poranek, o ile w nocy (wg holterów miewam ok 36-39) to rano jak wstanę to mam ok 60-65, po wzięciu małej dawki betablokerów (na dod. skurcze miedzy innymi) mam średnio 55 czasem spada do 45 ale rzadko, i wtedy też czuje takie mocne, powolne uderzenia, ale 34 to już malutko. Miałaś jakiś holter? ekg? nie jest Ci słabo? nie kręci się w głowie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kormoran Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Koniku tutaj była cisza bo my siedzieliśmy na innym temacie :) ja jestem codziennie od pół roku tutaj ;-/ powinni mi płacić za klikalność :P Jak mierzyłaś sobie ten puls? może coś nieprawidłowo ci wynik wyszedł? powtarzałaś pomiar? a później w ciągu dnia ile miałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi