Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie tętno w spoczynku u aktywnego nastolatka

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam na imie Mateusz i mam 17 lat. Uprawiam bardzo wiele sportów a od 1,5 roku 2h dziennie jezdze na deskorolce. Problem zaczą sie około miesiąc temu. Otóz mam przyspieszone tętno , około 80 -100 uderzen na minutę w spoczynku. Ciśnienie mam chyba prawidlowe bo 120-80. Także od niedawna zaczałem odczuwac bóle po lewej stornie klatki pierswiowej ( chyba z nerwów poniewaz gdy cos robie poprpstu o tym zapominam i teog nieczuję). Od około 4 dni zaprzestałem uprawiania jekiegokolwiek sportu by sprawdzic czy to cos pomoze. Zaczełem słuchac relaksacyjnej muzyki odprezac sie lecz tetno nie spada. Byłem z tym problemem u doktora , miezac mi tetno sam sie zdziwił i wysłąl mnie na badanie EKG. Na badaniu doktorka takze wpsomniała o bardzo wysokim tetnie, zpaisałem sie do kardiologa lecz dopieor na 22 listopada. Siedzenie w domu doprowadza mnie do szalu. Jezeli nie zaczne znowu jezdizc na desce to czuje ze sfiksuje na maksa . Co może byc powodem przyspieszonego tętna? Czy jest to coś niepokojącego? Poniżej zamieszczam linki do moich wykresów EKG z dnia: 26.10.2007 roku http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fde8173007a11ac3.html 23.04.2007 ( badania szkolne ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/659eccda6292ec16.html Prosze o szybką odpowied zmam nadzieje pozytywna :)
Mateuszu, mam to samo od 9 lat a teraz mam 22..Da się z tym żyć a lekarze twierdzą, że nie ma przyczyny takiego stanu... Rozumiem, ze być może jest to dla Ciebie dyskomfort, ale nie ma powodu do obaw...Być może jest to również spowodowane Twoim wiekiem - okres dojrzewania..Nie rezygnuj z przyjemności, tylko nie przemęczaj się..Pozdrowienia:-)
Gość Damiano 17latek Jele
okres dojrzewania mam tak samo i ciŚnienie wysokie a puls serca w spoczynku to 87/93 strasznie mam nerwicę nie martw się ja bez żadnych badań ** i wiem co mi jest mam kumpla który był na badaniu ciŚnienia ona mu powiedziała że to wiek dojrzewania więcej nerów nastolatki *nastolatek najczeŚciej to mĄjĄ jakbyŚ miał to we wieku 45-60 lat to zawał *???
Witam.Nazywam sie Adam mam 14 lat jestem wysportowanym szczupłym chłopakiem mam 162 cm wzrostu i 52 kg wagi i jak wszyscy wiedza jestem w okresie dojrzewania tak jak kazdy w moim wieku.Mam takie pytanie poniewaz mam pewien problem mam cisnienie 135/60 mierzone u lekarza a pózniej 141/70 mierzone w domu.Nie znam przyczyny takiego cisnienia.Czy wysokie cisnienie wystepuje w okresie tzw. szybkiego wzrostu i okresu dojrzewania??? Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku życze.