Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wariowanie ciśnienia.

Gość Marcin Romanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin Romanowski

Witam. Mam na imię Maricn, mam 25 lat i jestem szczupłej postury. Mam problem z ciśnieniem tętniczym, a właściwie z jego dziwnymi skokami i bardzo szybkimi spadkami. Mianowicie zazwyczaj gdy mierzę ciśnienie po raz pierwszy (dobry ciśnieniomierz elektroniczny naramienny), to mam ciśnienie podwyższone do około 145/80 - 170/90, a wystarczy, że zmierzę je drugi raz po 10 minutach i spada do 119/70 albo do akceptowalnych 130/80. Jest tak za każdym razem. Przykładowo dziś byłem na zwykłym spacerze, który trwał ponad godzinę. Jest gorąco na dworze i po powrocie praktycznie od razu zmierzyłem ciśnienie - 170/90...Zdenerwowałem się i zmierzyłem drugi raz po 15 minutach - 120/80. Czy to normalne, że ciśnienie podczas zwykłego spaceru wzrasta do tak dużych wartości? Badania jakie robiłem, to wielokrotnie morfologia, elektrolity, mocz, usg jamy brzusznej, kilkukrotne ekg, holter ekg, echo serca, TSH i wszystkie te wyniki są bardzo dobre. Z czego może wynikać taka sytuacja? Nie palę i nigdy nie paliłem papierosów, alkohol piję tylko w towarzystwie. Proszę o pomoc.