Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból lewej strony klatki piersiowej i kłucie serca

Gość Dariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakos miesiaca czasu mam tak codziennie a u lekarza bylem zrobil mi EKG i powiedzial ze wszystko w porzadku ale mnie to nie pokoi uprawiam sport - pilka nozna - dosc duzo biegam i na poczaktu myslalem ze to od tego ale jak od jakiegos czasu nie beigam i nie trenuje to dalej jest tak samo moze ma ktos podobnie i leprzego lekarza albo moze mi ktos cos doradzic co robic ?
Witam.Niestety nie pomaga panu ale dodam tylko ze mam dokladnie to samo i kiedys bylem u lekarza i mowil to samo a mnie to strasznie meczy i sie nasila czasem musze przysiasc bo bole sa tak silne...Jestem za granica obecnie i nie chce isc do tych lekarzy bo wole polska medycyne hehe :).Za pare dni pojde do lekarza bo jade na urlop a jesli powie ze nie wie...To zostaje mi tylko,sam nie wiem isc na przeszczep :).Pozdrawiam i prosze o odpowiedz...Bo to naprawde uciazliwe i mimo mojego dobrego humoru naprawde bolesne...Zgory dziekuje za jakikolwiek odzew...W co watpie bo polak z reguly to len :)
moze to neuralgia miedzyżebrowa, ja wlasnie na tym forum szukam odpowiedzi na moje watpliwosci bo boli mnie strasznie. w marcu wylądowałam na pogotowiu na neuralgie i tab przeciwbolowe nie pomagaja, nie ma sie co łudzic,podobno wszystko przez to ze mnie zawialo...a EKG idealne...;/ no coz, cierpie dalej prawie rok, mam nagle ataki, momentami zdarza mi sie krzyknac w miejscu publicznym z bolu bo nie kontroluje tego. lewa reka mi cierpnie i dretwieje a zyly strasznie pulsuja, robilam badania mialam niski magnez i biore tabletki a dalej nic nie pomaga, no i oczywiscie, mam 21 lat i zwalili to na nerwice, jestem nerwowa ale znam gorsze przypadki! duzo slyszalam o tetniakach itp a znajac polska sluzbe zdrowia nawet sie nie ludze ze ktos mnie solidnie przebada:(
do wszystkich! Nie ma się czym martwić tym kłuciem, jeżeli chodzi o serce. Choroba wieńcowa i bóle z tego powodu często są konkretnie nie do określenia, poprostu nie można pokazać palcem ze *tutaj* mnie boli. Ból wieńcowy jest silny, ściskający i tak jakby ktoś postawił 10kg baniak wody na klatkę piersiową. Być może to faktycznie neuralgia międzyżebrowa i podpowiadam stosowanie leków z grupy tzw. NLPZ czyli niesteroidowych leków przeciwzapalnych np. ketonal, naproxen, ibuprofen itd. mogą ja nasilać. To jest dzałanie uboczne tych leków. Może zmiana leków, lub przejście na inna postać np. nie tabletki a maść. Ograniczyć podaż kawy!!! która wypłukuje magnez z organizmu. Oczywiście zalecam pełną morfologie krwi, jonogram i kontrolne EKG
Gość paweł liening
To jest sprawa dla MASAŻYSTY (masaż leczniczy) a nie dla kardiologa. Mięśnie ruchowe są poprzeziębiane, sztywne, ponapinane - uciskają na nerwy w kręgosłupie tudzież inne i dlatego boli, dlatego ograniczona sprawność ruchowa a nawet dysfunkcje narządów wewnętrznych. Sprawdziłem na sobie! Mam masażystę, który setki pacjentów uratował przed bezsensownymi zabiegami. Ludzie, medycyna to nie tylko tabletki!!! Powtarzam, zamiast na leki objawowe i USG, wydajcie na kurs masaży u dobrego, doświadczonego masażysty. Pozdrawiam, Paweł
Mi rownież ból klatki piersiowej po lewej stronie. Gdy biore głebszy wdech zaczyna kluc i przechodizc z tylu na plecy;/straszne uczucie.Leże bez ruchu i po pparu min przechodzi i moge tylko brac male wdechy bo przy glebszym jakby mi zaraz cos mialo tam w srodku rozerwac.
Widzę, że nie jestem sam, mam podobny problem. Raz na jakiś czas coś mnie strasznie boli z lewej strony klatki piersiowej, tak jakby mi ktoś wbijał szpilki. Z plecami nie mam żadnych problemów. Na początku myślałem, że poboli i przestanie, w końcu mam 20 lat, ciągle w ruchu jestem: rower, piłka nożna, siłownia, kiedyś pływanie; a tu psikus. Coraz częściej boli i nie wiem co z tym zrobić.
Gość Krystien
Wittam! Ja od kiedy skonczylismy runde wiosenna mam takze jakies klucia w miejscu splotu zeber z mostkiem (też gram w piłke nożna) i jak czasami leze na lewej stronie to serce wali mi o zebra. Na badaniach przed runda pani powiedziała mi ze mam powiekszony miesien sercowy-tak wyszlo z badan. Powiedzcie czy to moze wplywac na klucie mam 23 lata. Teraz jak mamy przerwe pojawily sie te klucia w czasie kiedy biegam to nic nie występuje nie mam zadnych kłuć. A teraz jak przestałem biegac to takie cos mi wystepuje. Dodam ze mam prace siedzaca i do domu jezdze autem takze zero ruchu please o odp Pzdr
Gość zaniepokojony
Witam. Ja mam coś podobnego i też nie jestem w kraju tylko pracuję za granicą więc zaczyna mnie to martwić trochę :( bo się nasila ostatnio. Miałem to już 4 lata temu, robiłem EKG i lekarz powiedział, że nic mi nie jest. Ale dzisiaj dostałem takiego ataku bólu, że aż zacząłem szukać coś na ten temat i tak oto trafiłem tutaj. Średnio raz lub dwa w miesiącu mi się to przytrafia, tzn. zaczyna mnie bardzo kłóć po stronie serca, dokładnie tam gdzie się ono znajduje i nie mogę wziąć głębszego oddechu tylko muszę pooddychać szybko bardzo płytkimi wdechami, jeżeli probuję nabrać głębszy wdech to wówczas boli jeszcze bardziej. Mam takie uczucie jakby mi ktoś wbijał wielką, grubą szpilkę lub coś w kształcie ołówka od środka w serce. Nie wiem co zrobić, ale jeżeli mi się to nasili i bóle będą regularne to chyba będę się musiał wybrać do kraju na badania. Dodam, że przez 2 lata jeździłem dzień w dzień na rowerze a od 4 miesięcy już nie jeżdżę.
Witam.Mam37lat,nadcisnienie które lecze.Ostatnio jednak odczuwam ból po lewej stronie klatki piersiowej(pod sercem).Przychodzi nagle,jakby ktoś wbijał w to miejsce cos ostrego.Towarzyszy temu jednoczesnie wybrzuszenie(coś jak guz-na żebrze,tuż po sercem-widoczny na zewnątrz).Trwa to okolo minuty,może dwóch,nastepnie przestaje i wybrzuszenie równiesz znika.EKG jak i echo serca wykonywane wcześniej niczego nie wykazało-serce niby ok.Czy Ktoś spotkał sie z czymś podobnym?co to może byc?Nie towarzyszy temu jakies dygotanie serca,czy coś w tym stylu,ból jest na tyle silny,że parokrotnie upusciłem coś z rąk.
witam :) mam 23 lata ostatnio coś zaczęło mnie pobolewać tak jakby w okolicach serca był to ostry ból i nie mogłam brać głębokiego wdechu niekiedy miałam lekkie duszności z tego powodu, ból nasilał się przy wstawaniu gdy podpierałam się lewą ręką, przy kichaniu czy kaszleniu itp. ponadto nie mogłam spać na lewym boku; po trzech dniach poszłam do lekarza bo niestety mi nie przeszło i okazało się że to neuralgia międzyżebrowa; lekarz pytał mnie czy dużo siedze przy kompie i czy dużo piję kawy bo to może być przyczyna bólu. no i dostałam mg + B6 oraz przeciwbólowy ketonal. no póki co rzadziej mnie boli ale za to przeszło mi na plecy i teraz mnie pobolewa na tej samej wysokości co wcześniej tylko że na plecach a nie klatce piersiowej. ale mogę chociaż normalnie oddychac :) pzdr
Witam! Ja tez mam takie problemy tak po lewej stronie klatki piersiowej mnie kuje np.jak w nocy przełoże sie z boku na bok i wezme głębszy oddech to zaczyna mnie kuć i to jak by pinezki mi ktoś wpinał..I wy macie po 20 kilka lat a ja mam tylko 12.Często jestem w ruchu.Licze na pomoc.
Witam! Mieszkam w dużym mieście mam 18 lat i podobny problem. Zaczęło się ponad miesiąc temu raz na jakiś czas lekkie kłócie po lewej stronie zaraz pod mięśniem klatki piersiowej. Teraz zacząłem w tej chwili zacząłem aktywniejsze życie sportowe, biegam gram w siatkówkę chodzę na siłownie. Wcześniej też byłem aktywny ale trochę mniej. Z moich obserwacji wynika że ten ból nie ma związku z wysiłkiem fizycznym bo gdy np. biegam to nic mnie nie boli. Dużo czasu spędzam tez przed komputerem, czy to może ma jakiś wpływ na te kłócie? Czy jest duże prawdopodobieństwo że to nie serce tylko coś innego mało poważnego? i czy mogę spokojnie dalej biegać, ćwiczyć itp.
Gość Wioletta
Mam 15 lat i podobne problemy. Z wszystkich wypowiedzi można wywnioskować to co napisała ~Klocia. Też prowadzę bardzo aktywny tryb życia, mianowicie trenuję sztuki walki, tańczę i jeżdżę na rowerze. Dość często odczuwam kucie w lewej części klatki piersiowej, podczas głębokich oddechów kucie nasila się. Może to być spowodowane stresem (nerwica wegetatywna) lub właśnie występującą u sportowców przetokę wieńcową. Bule te nie są przyjemne i chciałabym ich uniknąć, ale w jaki sposób.?
Gość Wioletta
Nerwoból lub neuralgia to określenie dolegliwości bólowych zlokalizowanych w obszarze zaopatrzonym czuciowo przez konkretny nerw lub nerwy. U ludzi młodych często występują dolegliwości zwane nerwobólami międzyżebrowymi. Są one jedną z przyczyn dolegliwość bólowych w obrębie klatki piersiowej nie związanych z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Opisywane są jako prądy, ostre kłucia wędrujące wzdłuż żeber. Często pojawiają sie przy wysiłku. Dolegliwości zwykle mijają samoistnie, zaleca się wypoczynek i przerwę w intensywnej aktywności fizycznej, czasem maści z niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi (np. diclofenak). Znalazłam to w internecie. Możę okazać się pomocne dla wielu z Was. Pozdrawiam:)
Gość C00K3H@gery.pl
Też mam to samo, mam 14 lat, raczej w ruchu nie jestem, nie licząc jazdy na rowerze, ale to tylko wiosna lato i jesien, a nie zima. Ja mam tak zazwyczaj w jesien i zimę. Może spróbuję z tym mg z b6, a ketonalu lepiej nie tykam ;P Jest to po prostu kłucie w sercu, albo gdzieś tam :P Ja się tym nie przejmuje, ale ostatnio jest coraz częstsze, coś z tym trzeba zrobić...oddychac sie nie da. PS. siedze dużo na kompie, tak jak wielu z was, może to od siedzenia, albo jak moze ktos siedzi skulony na krześle czy cos to tak sei robi? :]
Gość 15-latek
Powiem wam tak mam to samo mam 15 lat zaczelo mnie to bolec po wf-ie i boli mnie juz od kilku tygodni i wnerwia mnie to ze za kazdym razem jak ide do lekarza mowi mi to samo ze to jakis piepprzony nerwobol ktory po tygodniu powienien przejsc ja sie z tym mecze juz 3 tydzien i WIELKI GOWNO MI to daje to zasrane czekanie!!!!
Witam mam 27 lat i mam to samo od paru lat (od czasu szkoły sredniej) lekarz powiedział ze mam poprostu szmery w sercu i zebym sie nie przejmiwał. Pozatym to samo ma moje rodzeństwo, i słyszałem opinie od lekarzy ze to jest *powiązane pokrewieństwem, z DNA i napeno moi dziadkowie i pradziadkowie to miali* Odczówałem kłucie w sercu, nie mogłem złapac wiekszego oddechu, ataki miałem sporadyczne średnio raz na 2 tygodnie po pare minut ale teraz w ostatniej nocy znów miałem atak i trwa az do tej pory czyli jakieś 12-13 godzin nie wiem co mam teraz zrobic lekarze za bardzo mi chyba nie pomogą tylko znów spławia jak do tej pory
Mam coś podobnego, a mam zaledwie lat 14. Pojawiają się podczas odpoczynku, zawsze, gdy leże właśnie na lewym boku. Najpierw kuje lekko, lecz nawet nie minutę później, przeobraża się to w uporczywe, mocne kłucie, podczas którego nie mogę złapać głębszego oddechu, ani wykonywać żadnego ruchu **a gdy spróbuję zrobić coś takiego, od razu zaczyna kłuć mocniej. Trwa to zwykle ok. 20 - 30 min. Nie mam pojęcia, czym może to być spowodowane. Regularnie trenuje sport [piłka nożna, tenis, siatkówka, koszykówka], b.długo siedzę przed kompem, jednak ani nie palę, ani nie piję. Dość uciążliwy problem, zważywszy na to, że od jakiegoś czasu pojawia się znacznie częściej.
Panowie i Panie... czy nikt nie rozumie... DO MASAZYSTY ISC w trybie natychmiastowym... Ja sie meczylem pol roku lykajac garscie apapow i nic nie dawalo... nawet nie wiedzialem co mi jest.. a teraz jezdze do masazysty.... bol wychodzi.. na zewnatrz... bo tak musi...