Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rak czy rakofobia ?

Gość Gawron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Piszę ten post ponieważ nie wiem jak poradzić sobie z problemem, a mianowicie panicznie boje się że mam raka. Mój dziadek zmarł na raka płuc, był długoletnim palaczem i to go niestety zabiło ja sam jestem długoletnim palaczem, mam 31 lat i palę od szóstej klasy podstawowej, obecnie paczkę dziennie. Nie przejmowałem się paleniem dopóki nie pojawiły się u mnie objawy jak u kogoś z rakiem płuc, często choruje na przeziębienie i grypę ostatnio w pracy bolały mnie plecy, klatka piersiowa (nie przy oddychaniu) i ramie z prawej strony, wtedy niestety dostałem jakiegoś ataku paniki i zacząłem się panicznie bać ze mam raka i umre a dopiero co mi się córka urodziła, nawet zacząłem płakać i na wszystko reagowałem bardzo nerwowo i agresywnie do tego w nocy budził mnie suchy kaszel bardzo męczący a w ciagu dnia mokry co już totalnie mnie załamało więc rzuciłem palenie niestety tylko na dwa tygodnie ale kaszel ustał ból pleców się zmniejszył a ramie boli sporadycznie więc się uspokoiłem do wczoraj aż nie pojechałem na wesele, przez pół nocy cały czas się świetnie bawiłem aż nie zaczęły mnie boleć oskrzela i plecy przy oddychaniu i miałem ataki kaszlu podczas śmiania się ale po godzinie ustapiło i wróciłem do zabawy. Dzisiaj rano znowu czułem dyskomfort w płucach taki uścisk i lekkie pieczenie całych płuc i kaszel mokry ale po godzinie było już ok być moze to było spowodowane tym że ciągle wychodziłem na dwór na papierosa a dość zimno było ale niestety znowu dostałem ataku paniki że mam raka i w myślach dzisiaj zegnałem moją rodzinę z łzami w oczach. Wiem ze dla pewności powinienem iść do lekarza ale strasznie sie boje wyniku tych badań co prawda w zeszłym roku miałem rtg klatki piersiowej bo potrzebowałem do pracy ale nic tam nie było krew i mocz też ok. Już nie wiem co mi jest że tak ciagle choruje, miewam czasami takie dni gdzie czuje się że nadchodzi grypa ale na drugi dzień wszystko mija do tego mam problemy z zatokami bo mnie bolą i i wydzielina ścieka mi po gardle co powoduje uczucie jak przy przeziębieniu. Nie wiem co mi jest z dnia na dzień jestem coraz bardziej załamany a jeszcze rok temu byłem okazem zdrowia i nie chorowałem prawie wcale. :-(