Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Migotanie przedsionkow.

Gość Mazur Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mazur Andrzej

Jestem osoba niepelnosprawna od 1974 poo zlamaniu kregoslupa w odcinku szyjnym C5 co spowodowalo porazenie czterokonczynowe.Dwa miesiace temu przebylem zapalenie pluc i ujawnilo sie mmigotanie przedsionkow,otrzymalemmm do domu leki i rozpoczalem kuracje.Lecz jako niespokojny osobnik zamowilem wizyte do dommu kardiologa aby dokonac badania USG i okazalo sie ze nie mam migotania przedsionkow i otrzymalem zalecenie aby kontynuowac leczenie farmakologiczne oraz wykonac dodatkowo badania holterem oraz echo serca.Jest to dla mnie utrudnione ze wzgledu na niepelnosprawnosc i nie ukrywam ze kosztowne,na badanie w poradni kardiologicznej trzeba oczekiwac rok czasu w kolejce.Moje pytanie brzmi,co musze a czego niekoniecznie w tej sytuacji dokonac?Pieniadze musze liczyc niestety,ogolny stan zdrowia jest doskonaly,mam 66 lat,jezeli mozliwe prosze o porade za co z gory dziekuje,pozdrawiam Andrzej.Moze pomocny bedzie moj adres e-mail mazur-andrzej1@wp.pl

ANDRZEJ MAZUR Migotanie przedsionków nie musi wyjść w EKG, gdy jest migotaniem napadowym... żeby wyszło, to EKG musiałoby być wykonane akurat w czasie napadu migotania. Pewnie dlatego kardiolog zlecił badanie HOLTER EKG, bo jest wykonywane w czasie minimum 24 godzin (a może obejmować nawet 7 dni) i w takim czasie dużo bardziej prawdopodobnym jest uchwycenie napadu migotania przedsionków, jeśli taka arytmia faktycznie występuje. Wydaje się, że dla upewnienia się, czy ma Pan migotanie, czy nie wykonanie badania HOLTER EKG byłoby wskazane zgodnie z zaleceniem kardiologa. Dotyczy to także badania ECHO serca... kardiolog zlecając to badanie z pewnością miał jakieś powody, aby je zlecić wiedząc, że jest Pan osobą niepełnosprawną. Pozdrawiam

Witam Generalnie nie wiem jak jest z holterem ale prywatnie usg wacha się w przedziale od 100 do 200 zł przynajmniej w moich rejonach.W badaniu tym kardiolog oceni sprawność serca i jego potencjalne wady.Rozumiem Panantrudną sytuacje gdyż sam jestem na zasiłku z powodu wady serca i biorę leki a to kosztuje jednak zalecałbym wykonanie tego badania proszę podzwonić po różnych kardiologach gdyż rozbieżności w cenach są spore.

Gość Andrzej Mazur

EKG oraz aparatura na OIOM w szpitalu {przebywalem tam na leczeniu zapalenia pluc wysiękowego} wskazywalo na migotanie przedsionkow.otrzymalem leki i po powrocie do domu po 8 tygodniach kardiolog wykonal mi w domu EKG i stwierdzil źe nie mam migotania przedsionkow.Dlatego cenne jest dla mnie,co wykonac jako pierwsze aby uzyskac pelna diagnoze.

ANDRZEJ MAZUR Migotanie przedsionków to arytmia, która występuje jako: - napadowe migotanie przedsionków – epizody migotania trwają nie dłużej niż 7 dni a potem ustępują samoistnie (oczywiście mogą nawracać), - przetrwałe migotanie przedsionków – epizody trwają dłużej niż 7 dni i wymagają leczenia farmakologicznego lub kardiowersji (i też mogą nawracać), - utrwalone migotanie przedsionków (migotanie trwa cały czas). Napadowe migotanie przedsionków, które prawdopodobnie występuje u Pana może być albo bardzo krótkim epizodem (wtedy trudno go wykryć zwykłym EKG), albo epizodem dłuższym, trwającym jednak krócej niż 7 dni (wtedy jest łatwiej wykrywalne). W każdym przypadku najwłaściwszym badaniem wykrywającym migotanie przedsionków jest EKG. ECHO serca jest badaniem wykrywającym wadliwą budowę serca i mniej specyficznym do wykrywania i analizowania jego arytmii. Ponieważ w Pana przypadku wykonane po raz drugi zwykłe EKG migotania nie wykazało, to w celu jego ewentualnego wykrycia należy wykonać w pierwszej kolejności badanie HOLTER EKG (24 godzinne lub dłuższe). Pozdrawiam