Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie,tabletki anty

Gość NinkaZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 30lat,mam trochę nadwagi ale jest to do zrzucenia. Wczoraj lekarz medycyny pracy zdiagnozował mi ciśnienie w granicy 158/108, puls 85. Będąc w domu zmierzyłam ciśnienie,wskazywało 150/107,puls 85. Dodam,że biorę tabletki antykoncepcyjne od 8lat, jestem osobą nerwową i łatwo wyprowadzić mnie z równowagi. Wcześniej bardzo sporadycznie mierzyłam ciśnienie,wskazywało 130/140 (górne),różnie. Natomiast wczorajszym wynikiem jestem zaskoczona. Często boli mnie głowa,ale to z racji chorych zatok i na nie gdy boli biorę różne tabletki na zatoki. Jestem lekko podziębiona i mam alergię na wiosnę - tzn. pyłki,drzewa itd.,wszystko co kwitnie na wiosnę. Co z tym zrobić? Wiem,że czeka mnie lekarz,umówiłam się na przyszły tydzień dopiero.. Może są jakieś domowe sposoby obniżające ciśnienie? Dodam,że wczoraj czułam się raczej ospała i nie bolała mnie głowa,nie czułam żadnych skutków nadciśnienia. Poradzicie coś? Pozdrawiam.

Witam ponownie, czy nikt nie moze mi pomoc??? Wczorajsze cisnienie mierzone 3x dziennie 115/75/89, 124/85/85. Dzis rano 113/76/83. Mierze cisnieniomierzem nadgarstwkowym,nie posiadam innego. Jestem przeziebiona,mam chore zatoki (od paru lat),gdy tylko jest chlodniej od razu bola mnie zatoki,gesty katar. Czy to ma cos wspolnego z cisnieniem? Podobno tez od antykoncepcji,takze na jakis czas odstawiam tabletki. Pomozecie??!

W aptece jest taki płyn z jemioły na obniżenie ciśnienia--bez recepty.Poza tym ciśnienie obniza pływanie. Mój stary jak ma 160 na 100 ,to idzie na basen i po powrocie jak troche odpocznie i zmierzy ma 125 na 85.Aby obniżyć ciśnienie konieczne są ćwiczenia aerobowe: pływanie, rower, odpowoednia gimnastyka,lekkie odżywianie, by schudnąć choć ze sześć kg. Nigdy siłownia, bo ćwiczenia siłowe podwyższaja ciśnienie.Jest jeszcze mieszanka ziołowa ojca Klimuszki złożona z 9 ziół.Bardzo skuteczna.Przepis w jego książce ,, Wróćmy do ziół leczniczych**. Już go tu wcześniej napisałam, nie chce mi sie szukac książki, by drugi raz opisać.

Dziękuję 444 za odpowiedź. Kupiłam wyciąg z jemioły i pije 3x dziennie od dzisiaj. Nie wiem sama co z tym cisnieniem,bo dzis mialam wrecz za niskie,tak jak pisalam rano. Myslisz,zeby isc do lekarza? Potrzebne sa twoim zdaniem tabletki na nadcisnienie? Postaram sie zmodyfikowac diete oraz wprowadzic jakies cwiczenia do stylu zycia. Czy cisniniomierz nadgarstwkowy (baurer) mierzy w miare dokladnie czy kupic jakis inny? Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.