Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle * pieczenie w klatce piersiowej - EKG

Gość DawidZ

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dziś u lekarza z powodu pojawiających się od około dwóch tygodni bóli / pieczenia w klatce piersiowej. Podejrzewałem, że chodzi o refluks, bo często miewałem zgagę i podobny problem miałem około 8 lat temu. Lekarz po wysłuchaniu mojej historii i będąc praktycznie pewnym, że to refluks zrobił profilaktycznie EKG i zauważył, że coś nie tak - wypytywał mnie czy ktoś w rodzinie miał problemy z sercem itp. Ciśnienie w normie 120/80. Wstępnie mnie chciał puścić do domu, ale po chwili namysłu stwierdził, że ten wynik jednak nie jest ok i musimy wezwać karetkę. Mówił coś o ujemnym T w III. Ratownicy medyczni byli bardzo zaskoczeni, że lekarz tak zareagował i że to nie zawał na 100%, ale zastosowali się do jego wytycznych i zawieźli mnie do szpitala. Tam kolejne EKG i badania laboratoryjne krwi i moczu. Po 3 godzinach dostałem wypis do domu z takim opisem: RR: 140/80 EKG: Oś pośrednia. RMZ o częstości ok. 90/min. Ujemny T w III. Pojedyncze pobudzenia komorowe. Słaba progresja załamka r w V1-V3. rSr* w V1 W EKG bez świeżych zmian niedokrwiennych. Wyniki badań laboratoryjnych, w tym enzymy sercowe, w granicach normy. Na koniec dopisek, że nie wymagam pilnej hospitalizacji. Dostałem zalecenie na RTG klatki piersiowej i leki na refluks. Pytanie czy martwić się tymi wynikami? Trochę czytałem o tym T ujemnym i są różne opinie lekarzy... Umówiłem się do kardiologa mimo, że lekarze w cale tego nie sugerowali. Co o tym myślicie? Pozdrawiam