Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia, padaczka, zapaść...?

Gość Onka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem już do kogo się zgłosić więc piszę do Was. Mój ojciec ma raz na kwartał ataki, które wyglądają następująco: silny stres lub biegunka (wyzwalacze) -> następuje uczucie uderzenia ciśnienia w głowie, ucisk i szum w głowie, zaczerwienienie twarzy, zaczerwienienie ciała -> po 5-10 minutach zjazd ciśnienia do stanu zapaści, utrata przytomności. Ostatnio skończyło się reanimacją i lekkim niedotlenieniem mózgu. Ojciec był diagnozowany: kardiologidcznie (echo serca, próba wysiłkowa, EKG, Holter) - wszystko ok. Gastrologicznie - kolonoskopia, gastroskopia (tydzień na oddziale gastrologicznym - wszystko ok. Neurologicznie - tomograf i rezonans głowy ok, wyszły mu zmiany w EEG w części skroniowej (jedni neurolodzy mówią, że padaczka może dawać takie objawy inni, że to nie padaczka bo przy niej nie ma takich spadków ciśnienia). Podejrzewano rakiowaka - 2 x badanie PET w Bydgoszczy - wszystko ok. Nie mam już sił i pomysłów gdzie z nim iść. Aha ojciec leczy się na nerwicę.

Witam mam syna chorego na padaczkę , ataki są różne i o różnym nasileniu , ma padaczkę mieszaną typu , skroniowo potyliczna oraz czołowa , to jest koszmar , ataki wywołuje silny stres lub zmęczenie fizyczne , Nie każdy neurolog zna się na padaczce , neurolog musi mieć specjalizację w leczeniu padaczki , mogę podpowiedzieć że Twój Tato może mieć żle leczoną nerwicę i mogą szkodzić mu leki , jak by miał potwierdzoną padaczkę to by nastąpiło zmienienie leków na przeciw padaczkowe , takim lekiem jest Depakine chrono 500 mg , który też świetnie działa na nerwicę .

Dziękuję Elu. Od pewnego czasu chodzi mi właśnie po głowie, żeby jeszcze raz podejść do tematu nerwicy. W tej chwili tato ma chyba ze 3 leki antydepresyjne/ antylękowe (nawet chyba jedne z nich są na schizofrenie), bierze je jak cukierki a nerwica telepie go taka, że czasami mam wrażenie że zaraz wybuchnie.

Sá poradnie ;eczenia Padaczki w caøej Polsce jest ich 50 chyba. Tam sá teæ neurolodzy,ale dobrze znajá sié na padaczce.Zwykøy neurolog,majácy maøe w tej materii doßwiadczenie,moæe nie potrafi© zdiagnozowa© dobrze. Poczytaj ulotki lekow ,ktore tata bierze i wyciagnij wnioski.Psychiatra moze pomoc dac wlasciwy lek. Prydaloby sie tez zaktywizowac tate fizycznie,np. chodzic z nim na basen, jesli potrafi plywac,albo na rower,albo na szybki marsz z kijkami.Cwiczenia fizyczne oddalaja mysli zle.