Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wrodzona wada serca ASD 2

Gość Mama Julci

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mama Julci

Dzień dobry . Moja czteroletnia Córeczka Julia ma wrodzoną wadę serduszka ASD 2 , wada została wykryta 18.11.2014 roku . Piersze moje pytanie dotyczy ubytku w przegrodzie między przedsionkowej wielkości 16-20 mm , no właśnie .. dlaczego Pan doktor nie podał dokładnej wielkości ubytku ? . Zastanawiające jest dla mnie , że zgubił te 4mm . Oczywiście zostałam poinformowana o tym ,że Moja Córecka będzie kwalifikowana do interwencyjnego zamknięcia ubytku (zabieg inwazyjny) . Następna wizyta miała się odbyć rok pózniej , i tak też było . 16.11.2015 roku , Pan doktor rozpoczął badanie Julci i pełen radości informuje mnie,że ubytek jest jest mniejszy i wynosi 13-14 mm . Byłam prze szczęśliwa i odrazu po zakończeniu badania poinformowałam Pana doktora , że z zabiegiem poczekam jeszcze troszkę, z nadzieją iż ta diurka nadal będzie w takim tempie się pomniejszała a ubytek jednak sam się zamknie w takim tempie jak przez ten rok między wizytami . Pan doktor nagle zaczął na mnie krzyczeć ,że musze przyjechać do kliniki z Julią bo ubytek jest taki sam jak rok wcześniej i zapis oczywiscie na wyniku ze ubytek wynosi od 16-20 mm . A na pytanie dlaczego tak nerwowo zareagował i zmienił wielkość ubytku , nie odpowiedział i zakończył wizytę . Moje pytanie czy zdarzają się przypadki ,żeby takiej wielkości ubytki samoistnie się zrastały nawet przez 2, 3,4 lata ? . Moja Córka Dzięki Bogu nie ma żadnych objawów wskazujących na wadę serduszka . Nie męczzy się , dosłownie nic . Jest jak żywe srebro , od rana do wieczora jest w ruchu , wręcz tryska energią . Biega po całym mieszkaniu -góra ,dół i tak non stop . Na spacerach potrafi jezdzić a nawet pędzić rowerkiem przez długi czas , biegać z dziećmi na placu zabaw ile sił w nóżkac . Dzieci po jakimś czasie są zmęczone a moją Julia , nie ! . Dla mnie to wiele radości , ponieważ moje małe szczęście nie jest wcale inna od rówieśników - jest wytrwalsza na to wygląda :))) . 26.11.2015 pojechałam z Julią do innego miasta na wizytę , żeby usłyszeć od drugiego lekarza czy pierwszy Pan doktor jednak się nie mylił . Okazało się , że Julia nie ma szans na zabieg inwazyjny , bo rąbki serca były nie równe więc jeśli mowa o leczeniu to tylko poprzez operację na otwartym serduszku , i kolejny cios poniżej pasa .. operacja ? jaka operacja ? moje maleństwo i operacja .. każda mama pewnie wie co to znaczy dla mam , oddać swoje niewinne dziecię pod skalpel .. serce mi pęka jak sobie wyobrażam to wszystko . Okazuje się ,że ubytek wynosi 16 mm i pytanie Pana doktor gdzie poprzedni lekarz zgubił 4mm ? gdzie pomiar rąbków ? gdzie te wszystkie potrzebne pomiary podczas badania ? . Najgorsze jest to , że tk naprawdę nigdy nie dojdziemy do tego ile wynosił ubytek podczas pierwszej wizyty w 2014 roku , prawda ? prawda . A może faktycznie przez rok czasu dziurka się zmniejszała? . po około 6-7 miesiącach Julia pojechała z tatem na badanie znowu w całkiem inne strony i do nowego Pana doktora :) , niestety nie znam wyniku badania bo w ten czas byłam w szpitalu , a badanie rzekomo zaginęło u byłej teściowej w domu .. od dwóch tygodni jestem poza murami szpitala i tule do siebie moją dzielną księżniczkę

Gość Mama Julci

Cały post nie został udostępniony . za trzy dni mamy z Julią badanie , jesli ubytek się zmniejszył postanowiłam wstrzymać się z opracją i dać szanse na samo zamknięcie się dziurki . podajcie proszę swoje przypadki . Dziękuje

Gość Marta Bielecka

Proszę panią miałam ubytek przez 35 lat urodziłam 2 dzieci mają 12 i 7 lat w tamtym roku moje serce powiększyło na 5,5 mm prawa strona . Wcześniej lekarze mówili mi ,że się zrośnie ale to były bujdy teraz jestem po operacji w ostatniej chwili mi ją zrobili .Jak ma pani możliwość to operacji jest potrzebna wiem , że pani się boj o córkę.POZDRAWIAM

Witam też miałam ubytek typu sinus Venosm , ubytki tego typu są operacyjne , klinika w Krakowie operuje takie ubytki przy małym otwarciu klatki , co jest lepsze do powrotu zdrowia . Dzisiaj Twoja córka czuje się dobrze , ale może przyjść taki dzień że córeczka pod wpływem nagłego wysiłku po prostu umrze i nic już jej nie pomorze , (przez ten otworek krew w sercu się cofa i następuje fala wzrotna , co może doprowadzić do powiększenia serca i zalanie przedsiąków krwią .