Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica - wzywanie karetki, objawy somatyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj po raz drugi przyjechała do mnie karetka. Nagły napad dusznosci i przyspieszone bicie - po prostu nagle zaczelo mi sie ciezko oddychac, musialam chodzic z kata w kąt, nie moglam sie na niczym skupic, rozmawiam, no po prostu stan, jakbym zaraz miała umrzec. Nie reagowałam na to jak ktos cos do mnie mowil, nie moglam sie uspokoic. Zzylam hydroxyzyne 10 mg i za chwile 5mg i powoli si euspokajalam, jak przyjechala karetka mialam cisnienie 120/80 (zawsze mam 95/58) wiec podskoczylo, tetno 113. Podejrzewam, ze przed hydroxyzyną bylo to wyzsze. W szpitalu zrobili mi cztery razy ekg, kazde wyszlo dobrze, tzn przyspieszone bicie ale rytm zatokowy, nie bylo szmerow ani dodatkopwych skurczy ani zaburzen rytmu - tak mi przynajmniej powiedzieli. Zrobili morfologie, mało potasu, w normie ale dolna granica i cukier 7,3 w normie do 5,5 co mnie troche znaiepokoilo, ale bylam godzine po jedzeniu. Lekarz na to nie zareagowal, powiedzial, że to może przez solpadeine (lek przeciwbolowy), bo zazywalam go od 4 dni ze wzgleud na bol glowy, a zawiera on kodeine i kofeine. Psychiatra stwierdzil u mnie zaburzenia lekowe z objawami somatycznymi, wskazał pcyhoterapie. Wmawiam sobie rozne choroby, bylam juz u wszystkich specjalistow, mialam ekg, holter, chcialam zrobic echo ale lekarz twierdzi ze gdyby mi cos sie dzialo to na ekg na holterze by to wyszło. Jestem przerazona, boje sie, że taki atak dopadnie mnie w pracy, w szkole, ze nie bedzie mial mi kto pomoc, tak jak ma to miejsce w domu. Jak mam taki atak jak wczoraj wlasnie to wmawianie sobie, że to tylko ata nerwicy nic nie daje... Prosze o pomoc, jakie jeszcze badania kardiolloogiczne mozna zrobic, zeby wykluczyc na sto procent choroby serca? Obawiam sie, ze moga to tez byc pluca, ale co oprocz spirometrii trzeba zrobic to tez nie wiem... prosze o pomoc, bo nie da sie zyc z codziennym strachem o wlasne zdrowie i co chwile myslec, że zarax cos moze sie stac, ze mam tętniaka, ktory peknie albo inne rzeczy..

Witaj (Psychiatra stwierdził u mnie zaburzenia lekowe z objawami somatycznymi .) Kodeina i kofeina działa pobudzająco , leki przeciw bólowe uzależniają , powinnaś dobrze jeść , nawadniać organizm wodą i naturalnymi sokami warzywnymi i owocowymi , zrezygnować z picia kawy i herbaty oraz wszelkich napoi energetyzujących , a przede wszystkim leczyć się u psychiatry na nerwicę lękową i wszystko będzie dobrze , serduszko masz zdrowe , nie nakręcaj się bo to Ci nic nie da . Skazujesz się nie potrzebnie na cierpienie .

Gość Nerwicowa Pani

Czuje wszystko to co opisałaś. Współczuję! Jednak miałaś wiele szczęścia, że przyjechało pogotowie i do tego zabrało do szpitala na badania. Do mnie raz przyjechało podali relanium i wszystko puściło, a dwa razy nie przyjechali, pan/pani w dyspozytorni zaleciła meliske. Ale, gdy nadejdzie atak na meliske jest już za późno!!! Nie życzę nikomu takiego stanu a życzę więcej wyrozumiałości dla osób które się z tym zmagają bo to staje się nie do zniesienia!