Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy dożyje do operacji?

Gość serdi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam pytanie.Miesiąc temu na badaniu u kardiologa wykryto u mnie niedomykalność zastawki aortalnej 3 na 4 stopień lekarz kardiolog dał mi skierowanie do szpitala i kazał szybko tam jechać.w szpitalu zrobili mi tylko ekg i obejrzeli echo serca od kardiologa z opisem i dali taki wypis 135 zwężenie zastawki tętnicy głównej.Pacjent skierowany z powodu podejrzenia ciężkiej niedomykalności aortalnej.Prawdopodobnie pacjent będzie kwalifikowany do leczenia kardiochirurgicznego.Niezbędna diagnostyka w Kl .Kardiolologii będzie wykonana po sanacji jamy ustnej.Zalecono również wykonanie bad. rtg lub endoskopii przełyku przed planowanym badaniem echo serca przezprzełykowym (ocena morfologii płatków zastawki aortalnej). Badanie endoskopowe mam dopiero 4 marca zęby leczę ale też potrzebuję jeszcze ze 2 tygodnie.Czy ja dożyje do operacji?Czasami kłuje mnie w klatce i czasami mam duszności ale nie wiem już sam czy to z nerwów czy od serca jak chodzę i coś robię to czuję się lepiej , najgorzej wieczorami i w nocy, nie mogę spać biorę telmix 40 na nadciśnienie i cocor cor 2.5 raz na dobę.Byłem już 3 razy na Sorze w nocy bo serce mi latało i ciśnienie skakało do 180/85 tam robili mi badanie ekg dawali hydroksyzynę i badali krew.Badanie z krwi zawsze dobre to po wynikach zawsze mnie puszczali do domu.wczoraj byłem u innego kardiologa prywatnie ale nie mogę się rozczytać z badania bo ręcznie napisał miej więcej tak; EF 60% IVSA albo coś takiego 11mm , LP 39 mm LK 55/33 mm wielkość jam serca prawidłowa otwory albo otwarcie mitralne dobre mała 1M , otwarcie to d. dobre , umiarkowana fala zwrotna.mięsień LK nie jest istotnie pogrubiony, kurczy się dobrze , bez widocznych tu nie wiem jakieś dwa skróty masakra , osierdzie wolne.Aorta w łuku stała widoczna, nie wydaje się poszerzona.Czy mogę jeszcze spokojnie te dwa tygodnie poczekać na to badanie? czy to jest tak że mogę w każdej chwili umrzeć z tą wadą?bardzo proszę o odpowiedz kogoś kto to przerabiał z góry dziękuje

Gość tyskie70

Nie jest tak tragicznie.wielkość lewej komory w granicach normy ,aorta też,frakcja wyrzutowa 60 czyli jak w zdrowym sercu.co prawda niedomykalność duża 3na4.ja z podobną wadą chodzę pracuje od 3 lat ,lewa komora 62 aorta 43 niedomykalność 3 i operacja na jesień .dlaczego tak się spieszą z tym stołem operacyjnym ,może z tego powodu co nie do odczytania ,morfologia płatków zastawki albo dodatkowo zwężenie zastawki duże albo krytyczne.dokładnie się dowiedz bo z ef 60 wynika że serce na razie daje rade ,ale to może się zacząć szybko zmieniać .pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedz.W pierwszym badaniu od kardiologa mam wpisane morfologia płatków zastawki trudna do oceny wydaje się 3 płatkowa ale nie ma pewności co do ciągłości płatków , drugi kardiolog nic nie wspominał o płatkach a w szpitalu zrobili mi tylko ekg na izbie przyjęć i tak jakby zbytnio się nie przejęli żadnych zaleceń ani tabletek tylko że trzeba zęby porobić i szykować się do operacji ten drugi kardiolog powiedział że wątpi że od razu po tym badaniu będą mnie operować i żebym się nie denerwował bo ta wada mnie nie zabije ale stres już tak ale on był jakiś dziwny a co to znaczy przepływ płucny prawidłowy z ACT 138 ms i skąd wiadomo że jest zwężona zastawka?

Gość tyskie70

Ciesze się że mogłem podnieść cie na duchu,sam 3 lata temu po wyjściu po echu z gabinetu czułem się jak po zderzeniu z czołgiem .nie wiem jak u z ciebie ,u mnie to wada wrodzona po babci ś.p która dożyła 80tki ,bez operacji inne czasy inna medycyna bez wszechobecnej chemii .chodzi mi o to duże grono ludzi żyje z tą chorobą nieświadomie .idziemy do lekarza jak coś się dzieje ,u mnie początki arytmii .mam 47 lat a objawy pojawiły się dopiero 3 lata temu .poczytaj te forum to historie 100tki takich jak my wielu z nich chciało by mieć tylkooo zastawkę do wymiany.zagrożenie nagłą śmiercią sercową zwiększ się wraz ze spadkiem frakcji wyrzutowej czyli siły serca jako pompy.u ciebie ok prawidłowa [50-75] . odwiedzisz 6 kardiologów 3 powie operacja jak najprędzej a 3 można poczekać .o konieczności szybkiej operacji decyduje kardiochirurg na podstawie całości badań i samopoczucia .u mnie zwężenie zastawki jest określone jako łagodne chyba oznaczenie ava ,dlatego mogłem czekać .przy zwężeniu poniżej 1 cm trzeba wykonać zabieg szybko ale nie jestem pewien.zęby trzeba wyleczyć bo bakterie niszczą morfologie płatków zastawki . na stół trzeba się będzie położyć ,ale nie koniecznie natychmiast,pozdrawiam

Bardzo mi pomogłeś, chociaż mogę już spać w nocy a to bardzo dużo bo do tej pory chodziłem jak w transie.Mam 33 lata a o wadzie dowiedziałem się miesiąc temu.Brat ma taką samą wadę ale u niego wykryli już w dzieciństwie a teraz ma 22 lata i u niego od dawna było wiadomo że czeka go operacja w przyszłości, jest pod stałą opieką kardiologa.Ja pomału zaczynam się oswajać z myślą o operacji chociaż bardzo się boję.czy byłeś tylko u kardiologa czy u kardiochirurga również? skąd wiesz jakie masz zwężenie?Czy masz jakieś objawy typu kłucie w klatce? przepraszam że tyle pytań ale naprawdę nie mam z kim o tym porozmawiać, pozdrawiam

Gość tyskie70

Cześć.u kardiochirurga jeszcze nie byłem, spodziewam się być lipiec ,sierpień. w czerwcu coroczne badanie echo po którym mam zapowiedziane od kardiologa że nawet jak wyniki będą porównywalne z poprzednimi to dostaje skierowanie na konsultacje kardiochirurgiczną .po takich konsultacjach też z marszu nie trafisz na oddział .czeka się na telefon ,w międzyczasie trzeba zrobić dodatkowe badania ,prześwietlenie klatki piersiowej ,dentysta,jestem po 40tce więc koronografia.na telefon czeka się średnio 1-2 miesiące . objawy które mam to szybsze męczenie niż zdrowy , czasami duszności ale nie intensywne , i arytmie kilka razy na dzień po kilka sekund . kłucie bardzo rzadkie 2-3 razy do roku po kilka minut . mój kardiolog prowadzący wypisuje wszystkie wyniki na komputerze i drukuje , więc wszystko jest czytelne i przejrzyste . na samym dole są wnioski z badania . tam są te ważne stwierdzenia . zwężenie to inaczej [stenoza aortalna] oznaczenie w badaniu AVA . miłej spokojnej niedzieli