Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowersja.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maria II

Miałam robioną kardiowersję podczas pobytu w szpitalu,więc wszystkie badania miałam tam robione.Mam migotanie przedsionków ,stąd ten zabieg.Nie miej obaw ,bo to nic strasznego,ważne,żeby się udała-u mnie niestety -serce się nie umiarowiło. Życzę Ci,żeby u Ciebie było inaczej. Pozdr.M.

A co to w ogóle jest to migotanie przedsionków jak się to wyczuwa? Da się to jakoś wyczuć tak jak puls na sercu kiedy rękę się przyłoży, że ono bije wtedy jakoś serce inaczej bije? Czasami ludzie zadają sobie pytania czy migotaie skoro one migoczą to wtedy serce np. drzy wibruje jak telefon i da się wyczuć wibrowanie, ale znów jakiś lekarz wyjaśniał to, że tego się tak nie da wyczuć więc jak to z tymi migotaniami jest?

Migotanie komór to wiadomo, a migotanie przedsionków to czytałem, że to czasami puls niemiarowy, może być szybki, ale skoro to serce i coś w nim migocze bije szybko to czy da się to wtedy wyczuwać w okolicach serca jako ten migoczący rytm takie wibrowanie? Skoro delikatny drgania nerwów człowiek wyczuwa na ciele to czyu migotanie przedsionków jest właśnie wyczuwalne jako takie drganie bo jak migoczą to te przedsionki bardzo szybko biją więc coś na sercu powinno się czuć, ale kiedyś zapytałem na abczdrowie specjalistę to on napisał, że tego się nie da wyczuć, a jak zapytałem kardiologa, ze kiedyś mi coś drgało jak spałem i się wybudziłem tak bardzo delikatnie to mi powiedział, że mi drgał ale mięsień a nie serce. Także się zastanawiam jak to w końcu jest bo zdarzyło mi się, ze coś mi wibrowało przy sercu, a nawet miałem raz holtera i coś tak wyczułem nad ranem ale w holterze nic nie było. Nawet już tu na forum były zapytania od osób, że też im się zdarza, ze wyczuwają drgania w okolicach serca, ale nikt nie umie tego dokładnie wyjaśnić więc zastanawiam się czy takie drgania mogą mieć związek z migotaniem przedsionków, na filmikach YouTube jak widziałem jak operowali serce to jak dobrze pamiętam przy migotaniu te przedsionki tak szybko pulsowały więc w pewnym sensie na klatce takie migotanie byłoby chyba wyczuwalne, że coś wibruje ale nikt tego nie potwierdza i nie łączy z przedsionkami.

Gość Maria II

Obraz migotania najlepiej widać na ekg,wtedy nie ma rytmu zatokowego/z czasem już samemu się wie,gdzie powinien być/a tak to lekarz mówi,a ja odczuwam tak,że albo mi bardzo szybko i nierówno bije albo można podczas mierzenia ciśnienia wyczuć ,że są różne odstępy między uderzeniami.Są osoby,które nie odczuwają w ogóle,dopiero np.zasłabną i podczas ekg okazuje się ,że jest- zdrówka dla Wszystkich:))