Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Holter i EKG

Gość Luki 3

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem mężczyzną 32 lata, 176 cm, 85 kg od miesiąc miałem bóle w klatce piersiowej po wysiłku, które ustawały po zaprzestaniu pracy. Poszedłem do lek. rodzinnego gdzie miałem zrobione EKG- wyszło lekkie uniesienie odcina ST ale P.doktor powiedziała że to nic takiego i zapisał mi Nebivolol 5mg bo mam nadciśnienie.Gdy byłem w domu ok 3 tyg bóle minęły i ciśnienie tak średnio się unormowało było 135/85 no i nieraz więcej. Gdy pojechałem do pracy bóle nawróciły z podwojoną siłą i ciśnienie także 150/110.Więc po powrocie udałem się do kardiologa zrobiłem EKG i nadal ST wyszło uniesione Pan Doktor stwierdził że to może być stan przedzawałowy i wylądowałem na SORZE. Echo Serca wyszło prwidłowe, RTG klatki piersiowej także, EKG takie jak u Pana Doktora i brak markerów zawałowych. Zostałem wypisany do domu i zmieniono mi lek na Polpril 5 mg.Ciśnienie jest teraz nawet ok. No i kolejna wizyta u Kardiologa i kolejne EKG pokazało brak uniesień ST.Wykonałem badanie Holterem i wynik jest następujące: Średnia częstość rytmu 74, min. 46 max 150. Arytmie komorowe: częstoskurcz nieut. 4 częst. kom. utrwalony:5 przyspieszenie rytmu komorowego 3 rytm komorowy: 1para Obniżenie odcinka ST w czasie wysiłku (szybki spacer pod górkę z -15 st Celciusza oraz jazda rowerem stacjonarnym Kanał V2- 5 epizodów- 20 min- (-1,48mm) Kanał V3- 3 epizody - 21min -(-1,82mm) . Dodam że wyniki bdania krwi są w porządku a lipidogram wygląda tak: Cholesterol HDL 26 Trójglicerydy 151 Cholesterol LDL 123 Cholesterol całkowity 179 Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co mam o tym myśleć.Czy mam chorobę niedokrwienną serca czy nie leczone nadciśnienie może spowodować takie zmiany ciągłe w EKG i Holterze. W rodzinie nikt w młodym wieku nie miał takiego problemu. Jestem osobą nie pijącą ani nie nadużywam alkoholu.

Gość MajkaiSpajki

Zrób sobie może jeszcze test wysiłkowy może też skonsultuj wyniki z kimś innym tutaj trochę w tym artykule jest opisane : http://www.sluzbazdrowia.com.pl/artykul.php?numer_wydania=3122&art=8 Więc jakieś tam odchyły nie od razu są oznaką czegoś tam złego, jak zrozumiałem nawet duży stres przed ekg ma wpływ na wynik.