Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udar mózgu - czy mozliwy nawrot?

Gość Donia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Mój dziadek ma 79 lat dwa tygodnie dostal udaru , byl przytomny jego lewa strona byla sparalizowana stan stabliny. Juz na drugi dzien mial rehabilitacje .a teraz jest juz w domu i jest tak sprawny jak przed choroba . I tu jest problem. Dziadek pomimo mojej i mamy uwagi ,zeby odpowczywal ciagle chodzi, dzisiaj przed moim wstaniem napalił w piecu ! a to dopiero 2 dzien od wyjscia ze szpiatal. Boje sie ,ze moze przeforsować i dostanie 2 udaru a z tego co wiem sa to o wiele ciezsze udary niz pierwszy. Jak go przekonac zeby nie robil cięższych rzeczy a jedynie podstawowe? Czy jest mozliwosc kolejnego udaru, czy moje obawy sa bezpodstawne ?

Poczytaj: przyczyny udaru i ,,jak umiknąć udaru** i będzie wszystko jasne.Jest rzecza oczywistą,że człowiek ,który juz miał udar jest bardziej narażony na kolejny . Siedzący tryb życia to dla dziadka nie jest to, czego mu teraz potrzeba.Musi spacerować dużo i sie ruszać. Aby uniknąć drugiego udaru, trzeba uderzyć w przyczyny i je eliminować. Mój sąsiad miał udar, połowicznie porażony i tak sie zawziął,że chodzi prawie normalnie,a powłóczył nogą, która miał sparalizowaną.Odchudził się żywiąc się dietą owocowo-warzywną,a teraz nawet na basen chodzi.Jeszcze ręka nie za bardzo,ale jest duzo lepiej. Nawet ciśnienie ma dobre. A przedtem sterczał mu brzuszek i papieroski palił. Na zmiane nigdy nie jest za późno. Jeśli ogólny stan zdrowia dziadka jest dobry,nie ma przewlekłych chorób,to dobrze będzie.Musi sie ruszać, odpowiednio odżywiać,dbać o ciśnienie. Może rowerek rehabilitacyjny mu kupcie.Niech ćwiczy, tylko żeby ktoś był przy wsiadaniu i schodzeniu z rowerka.