Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obnizenie odcinka ST w EKG - niedokrwistosc?

Gość Hubert 21 Lat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hubert 21 Lat

Witam. Mieszkam w Londynie. 19 listopada tego roku, bedac w pracy, nagle poczulem sie slabo. Zawroty glowy, bialo przed oczami, poty i uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej. Spanikowalem i zadzwonilem po pogotowie. (Dodam, ze czesto mrowieja mi rece i nogi [np. po zlym siedzeniu albo polozeniem reki pod poduszka] i mam bardzo zimne konczyny. Zawsze tak bylo, ale to moze byc powiazane. Cholesterol LDL 3.4 mmol/l, cholesterol HDL 1.09 mmol/l. Wedlug lekarzy wyniki sa normalne...) Po przyjezdzie ambulansu, mialem wykonane EKG. EKG wyszlo nieprawidlowe, a mianowicie: Odchylenie osi w prawo, Zmiany w odcinku ST - moga byc spowodowane plcia i wiekiem - rozwazyc normalne Samodzielnie przegladajac EKG zauwazylem, ze mam obnizenie odcinka ST do 2mm w odprowadzeniu II oraz III, a takze wysoki odcinek R. Lekarz powiedzial, ze moge jechac do szpitala na badania i zorganizowal mi taksowke. W szpitalu pielegniarka powiedziala (widzac mnie kolejny raz), ze mam sie w ogole nie przejmowac, bo jestem mlody, moje EKG wyglada na prawidlowe i mam uprawiac wiecej seksu, zeby ciagle nie dostawac atakow paniki. Heh... Zdenerwowany wyszedlem stamtad i nie poszedlem na spotkanie z lekarzem - poczulem sie sfrustrowany i odpuscilem. Ponizej zamieszczam zdjecie mojego EKG z zaznaczonymi nieprawidlowosciami (wlasnej roboty, duzo czytalem na temat EKG). blob:http://imgur.com/6d50fc03-1e0f-4617-a71c-45342f8fca67

Gość Hubert 21l

Jesli powyzszy link nie dziala, prosze o sprobowaniu tego: http://imgur.com/a/fLu6x Nie bojcie sie, to nie wirus. Nie znam zasad i nie wiem, czy mozna tu wklejac linki, aczkolwiek nie widze opcji wrzucania zdjec. Wedlug lekarza rodzinnego, jak i innych lekarzy, ktorzy przyjechali do mnie ambulansem, w tym EKG nie widza nic dziwnego.