Skocz do zawartości
kardiolo.pl

20 latek i problemy z sercem

Gość Szymek2639

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Szymek2639

Witam wszystkich chciał bym wam przedstawić swój problem i dowiedzieć się co mi grozi, na co mam uważać itp. aby cieszyć się życiem i pracować jak dawniej, dodam że mam 20 lat, bardzo stresującą prace i bardzo mało ruchu. Będąc na pogotowiu po paru dniach udręki z bólem w klatce piersiowej dowiedziałem się ze mam powiększoną odrobine lewą komore i płuca ale że sie tym nie przejąłem to udałem sie do kardiologa i na szczęście z lewą komorą jest wszystko w porządku leczy wyszła mi powiekszona aorta i niedomykalność zastawki, niżej przedstawiam wyniki echa serca: *poszerzona opuszka i aorta wstepujaca odpowiednio 44 i 45 mm* *niedomykalność zastawki aortalnej - umiarkowana ekscnetryczna po przednim płatku mitralnym. (AR PHT 360 VCW 6mm)*

Gość Ewa35zToF

Cześć! Wygląda na to, że możesz mieć nie wykrytą wcześniej wadę wrodzoną zastawki aortalnej. O tym, czym to skutkuje, powinien Ci powiedzieć kardiolog po dokładnych badaniach. Na stres polecam zażywanie tabletek z magnezem i potasem, bo one mają wpływ na prace serca i układ nerwowy.

I ruszaj sie więcej, w twojej sytuacji najl;epsze jest [pływanie, bo nie obciąża serca, a relaksuje i rozluźnia wszystkie mięśnie. I pij zamiast normalnej herbaty zaparzaną herbatę z kwiatu lub owocu głogu kupiną w sklepie zielarskim, kup soboe małe siteczko do cedzenia i...smacznego.Mam nadzieję,że nie pijesz napojów energetycznych, coli i innych kkolowowych napojów ze sklepu.Pij np. wode przegotowaną letnią lub zimną z sokiem wyciśniętym z cytryny z odrobiną miodu rzepakowego, który również ma korzystny wpływ na serce.A jesienią i latem zrobić samemu soki z aronii,czarnego bzu, jeżyn, malin,jagód czarnych lub zamrozić te smakowite i zdrowe owoce.Oczywiście oprócz czarnego bzu,bo w stanie surowych jeść go nie należy.Jeść też [estki za słonecznika, dyni,orzechy laskowe i włoskie...to tłuszcze roślinne ,które powinniśmy sercu dostarczać.

Jeśli w pracy ciągle siedzisz przy biurku czy przy komputerze, to zawsze trzymaj tam miseczke z nasionami,które możesz podjadać,słonecznik, dynia, suszone morele, żurawiny itp., żadnych ciastek czy czipsów ,nie wspomne o pizzy na telefon. Zawsze z domu mozna sobie brać do pracy wcześniej przygotowane danie,zdrowe i z produktów nieprzetworzonych.