Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uzależnienie od leków przeciwdepresyjnych

norika

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno te leki nie uzależniają, co jest wierutnym kłamstwem. Ja ostatnio walczę z objawami po odstawieniu leku Trittico, który, jak tłumaczyła mi lekarka, miał być bardzo łagodny i nie uzależniać. Objawy fizyczne już prawie przeszły, ale psychiczne są i chyba długo będą. Długo go brałam około 4 lat, właśnie dlatego, że zapewniano mnie o jego nieszkodliwości. Przy próbie odstawienia okazało się, że nie zamierza mnie łatwo wypuścić ze swoich szponów. Raz czuję totalny dół psychiczny, innym razem przeciwnie - jestem podenerwowana, wszystko we mnie buzuje. Trudno jest normalnie żyć. Czy ktoś walczy z objawami po odstawieniu antydepresantu?

Witam i pozdrawiam leki depresyjne nie odstawia się od razu , zmniejsza się dawkę przez pierwszy tydzień 1/8 w drugim tygodniu 1/4 a w trzecim tygodniu 1/2 i dopiero można całkowicie odstawić lek . Jeżeli nie czujesz fizycznych objawów , to może być że Ty podświadomie boisz się odstawienia leków , ja tak miałam , musiałam się przygotować psychicznie że odstawiam leki , za pierwszym razem nie udało mi się , wróciłam do leków i zaczęłam stopniowo odstawiać leki i się udało , nie czułam skutków odstawienia . Zdaża mi się że po jakimś czasie depresja wraca i wtedy wracam do leków na miesiąc lub dwa , w szczególności w okresie zimowym , na wiosnę jak jest już słoneczko odstawiam powoli leki . / /