Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wada serca 5latki - prośba o wjaśnienie.

Gość Abata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, u córki (5lat) z początkiem bieżącego roku wysłuchano szmery (brak innych objawów) na sercu. Prywatnie zrobiłam Echo, wniosek: Wypadanie zastawki mitralnej z cechami niedomykalności ujścia. (Jedyne co to córka *chyba* szybciej się męczy od innych rówieśników.) Z tym wynikiem udałam się do kardiologa dziecięcego (wrzesień br.): bardzo nie miła (wiem, że nie musi) pani doktor stwierdziła po osłuchaniu stetoskopem córki, że nie zgadza się z wynikiem i zapisała nas na Echo (grudzień br.), które Ona przeprowadzi. W tej chwili jesteśmy po wizycie, na której niestety nie udzielono mi żadnych wyjaśnień. Wyniki: Wiotka zast. mitralna. Ugięcie płatka przedniego 0,4cm, tylnego 0,3cm. Płatki *1słowo którego nie mogę rozczytać* pogrubiałe do 0,6cm. Fala zwrotna do przedsionka lewego z parametrami j.w. Obecny SAM. Dgn. Obr. w kierunku MVD (MVP? ciężko rozczytać) Zalecenia: 1. Stała opieka kardiologiczna, kontrola za 6mies. 2. Obowiązuje profilaktyka IZW, schemat w załączeniu. 3. Na stałe Asmag (? również ciężko rozczytać) 1x1tab Lekarka nic nie chciała mi wyjaśniać, nic też o tym leku nie powiedziała i że w ogóle będzie jakiś zapisywała, nie dostałam też żadnej recepty. Wiem tylko, że z tymi papierami mam iść do rodzinnej (idziemy jutro), jednak mimo wszystko bardzo prosiłabym o wyjaśnienie mi załączonego opisu. Czy jest się czym martwić, co to za lek i czy powinnam zmienić lekarza. Jeszcze na świstku do rodzinnej jest kod Q23, nic więcej. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Gość Ewa35zToF

Nie znam się na tej wadzie serca, bo mam inną. Mogę tylko podpowiedzieć, że MV oznacza zastawkę mitralną (mitral valve), a Asmag to suplement diety z magnezem. Ten pierwiastek wspomaga prace serca i układu nerwowego, podobnie jak potas (ja biorę oba). IZW to infekcyjne zapalenie wsierdzia, groźne dla osób z niektórymi wadami serca. Profilaktyka polega na podawaniu antybiotyku w określonych sytuacjach, np. podczas poważniejszej infekcji, przed zabiegami przerywającymi tkankę, głównie stomatologicznymi (wyrywanie zęba, leczenie kanałowe, usuwanie kamienia nazębnego).

Elzbieta552 - witaj, niestety nie stać mnie na prywatnego kardiologa. Też chce się jednego trzymać, ale chciałabym żeby cokolwiek mi mówiono Ewa35zToF - dzięki za odp, jeśli chodzi o IZW to mam dokładną rozpiskę, bardziej chodziło o dokładne wyjaśnienie co to za wada i co z nią się wiążę. pozdrawiam