Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niewydolność ?

Gość Nowy12344321

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nowy12344321

Witam wszystkich ! co tydzień jestem u lekarza z powodu moich duszność i ,, nie napełniania się całkowicie płuc,, ok dwóch lat temu poczułem się tragicznie. Było to gorące lato ja pracowałem bardzo ciężko na dworze , wróciłem do domu i nagle te dziwne duszności , świszczenie , cały zalałem się potem i taki niepokój , strach. Następnego dnia poszedłem do lekarza który zmierzył mi ciśnienie zrobił EKG i powiedział że mam nadciśnienie przepisał leki i kazał przyjść jak zjem wszystkie (zapisywać codzienne pomiary ). Przez jakiś czas unikałem słońca i ciężkiej pracy ( zmieniłem pracodawcę) było w miarę ok. Duszności nawracały lekarz skierował do alergologa (alergie pokarmowe) Unikam tych produktów i było przyzwoicie lecz niedawno od dwóch miesięcy odczuwam dziwne objawy tj. czuje jak by mnie bolał brzuch ale taki w rytmie bicia serca ( ból jest znośny ) i nie zawsze występuje. I gdy gwałtownie wstane lub podnoszę cos ciężkiego to serce kilka sekund wali jak szalone i czuje takie jak by ciepło idące od klatki piersiowej prze szyję do głowy Podane objawy nie występują cały czas. lekarz twierdzi że nic niepokojącego nie widzi bo jak mnie bada to serce pracuje normalnie EKG ok cisnienei też ok Jak mierzę w domu to ciśnienie mam ok 120/75 a puls od 45 do 95 i za każdym razem mój aparat wykrywa arytmię Czy mój chaotyczny opis coś może sugerować ??

Jeśli aparat wykrywa arytmią to ona na pewno jest. Arytmia często objawia się poza nierównym biciem serca także dusznością. O arytmii może świadczyć też duża rozbieżność w wartościach tętna. Moja rada udać się do kardiologa i żądać EKG 24h czyli Holter, a dopiero po tym jakieś wnioski ew. dalsze diagnozowanie i leczenie.