Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wp�yw antybiotyku na serce

Gość Sylwiaaa8

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 22 lata. Zażywam Unidox Solutab już 3 miesiące. Skutki uboczne ze strony układu trawiennego, żółknienie zębów czy nadmierne wypadanie włosów jakoś znoszę... Z tym że jakiś niecały miesiąc temu zaczęłam mieć dziwne problemy z sercem. Czasem bije nierówno, czasem za szybko, czasem zbyt wolno. Myślałam że może to być spowodowane wysiłkiem fizycznym, ponieważ niedługo przed wystąpieniem objawów zaczęłam chodzić na siłownię. Zrobiłam więc długą - bo dwutygodniową - przerwę, to jednak nie zlikwidowało objawów. Nie jest tak że utrzymują się non stop, ale względnie często coś takiego mnie dopada. Czy możliwe jest że antybiotyk może ten problem w jakiś sposób powodować lub nasilać? I co powinnam w tej sytuacji zrobić? Dodam, że wcześniej takich problemów u siebie nie obserwowałam.

Wśród możliwych objawów ubocznych powodowanych przez Unidox Solutab (doksycyklinę) jest m.in. zwiększenie częstotliwości rytmu serca (tachykardia). Ale po diagnozę należy udać się do lekarza... tylko lekarz może stwierdzić, czy objawy to uboczny skutek zażywania tego antybiotyku, czy nie.