Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prosze o pomoc

Gość Faustyna2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Faustyna2016

Dobry wieczor, Prosze o podpowiedz, jak mam odczytac moj lipidogram. cholesterol calkowity 4,10 mmol hdl 1,31 mmol ldl 2,31 mmol w skali score trójglcerydy 1,06 mmol Zlecił badania Kardiolog, mam 40 lat, kobieta Miałam epizod nocą przypominajacy objawami zawał, nie wezwałam karetki, cisnienie bylo podwzysyone, a jestem niskocisnieniowcem 150 na 100 puls 145 trwal okolo pol godz, potem 110 do rana, mdlosci, bol w nadbrzuszu, silny bol w klatce plus pieczenie, dusznosci, poty, silnz niepokoj, silny szum w glowie, dretwienie lewej reki i szyi.

Nie wiem czego Ty oczekujesz ,FAUSTYNA(święta Kościoła katolickiego, zakonnica ze Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia, mistyczka, stygmatyczka) , czy Ty dużo się modlisz ? modły w zdrowiu Ci nic nie pomogą , masz zawał za zawałem to Twój wybór , tak boisz się kardiologa , do lekarza leczyć się , pisanie o swoich problemach zdrowotnych na forum w niczym Ci nie pomoże . Pozdrawiam i odwagi , do lekarza marsz .

Gość Faustyna2016

Dziękuję za odpowiedzi. Chciałam zaznaczyć, że ten epizod przypominający zawał pojawił się tylko raz. Tydzień wcześniej miałam bóle w klatce i duszności przy wysiłku. Po tym epizodzie byłam osłabiona tydzień. Niby wzorowy mam cholesterol, tylko chodzi dokładnie o LDL- obok jest jakby opis wyników i według mojego jestem w grupie dużego ryzyka. Kolejne pytanie, na które może jest Ktoś kto mi wskaże, które badanie może potwierdzić lub wykluczyć po 7 tygodniowym odstępie czy mogłam mieć delikatny zawał. Z góry dziękuję.

Nawet zwykłe EKG, a ECHO serca już na pewno. Z tego co napisałaś wynika, że LDL wyszedł Ci 2,31 mmol w skali score. To wcale nie świadczy, że jesteś w grupie ryzyka :) Grupa wysokiego ryzyka to ludzie, u których została rozpoznana miażdżyca, albo przebyli zawał serca lub udar mózgu. U takich ludzi pożadany poziom LDL to poniżej 2,5 mmol/l, a niektórzy wskazują, że nawet mniejszy niż 1,8 mmol/l. Ty po prostu masz LDL jak ktoś, kto byłby w grupie wysokiego ryzyko i to jest bardzo dobrym sygnałem, ale wcale nie oznacza, że Ty jesteś w tej grupie :) Pozdrowienia :)

Witam Ciebie , opiszę Ci krótką historię mojego znajomego . Rodzina ON ONA i dorosła córka mieszkają razem prowadzą rodzinny interes , ogromny stres związany z prowadzeniem firmy do tego rodzinne niesnaski , wręcz obopólna nienawiść i dalej żyją razem gdyż trzymają ich wkupie pieniądze , ON już po dwóch zawałach w tym co rusz wstawianie następnego stęta z powodu zapchanych żył , Ona więńcówka , córka cukrzyca , problemy emocjonalne , całkowicie uzalżniona od rodziców ma już 40 lat i nie potrafi się usamodzielnić , ich styl życia to jeden wielki konflikt a pieniądze nie dają im szczęścia i nie potrafią normalnie żyć . On ciągle się leczy i nie widać poprawy , żadne diety i wyjazdy do sanatorium nie dają efektów , KRÓTKO to nasz styl życia powoduje to jak się czujemy . Trzeba eliminować stres z naszego codziennego życia , cieszyć się każdą chwilą i nie potrzebne do tego są wielkie pieniądze , pozdrawiam serdecznie .