Gość Faustyna2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Dobry wieczor, Prosze o podpowiedz, jak mam odczytac moj lipidogram. cholesterol calkowity 4,10 mmol hdl 1,31 mmol ldl 2,31 mmol w skali score trójglcerydy 1,06 mmol Zlecił badania Kardiolog, mam 40 lat, kobieta Miałam epizod nocą przypominajacy objawami zawał, nie wezwałam karetki, cisnienie bylo podwzysyone, a jestem niskocisnieniowcem 150 na 100 puls 145 trwal okolo pol godz, potem 110 do rana, mdlosci, bol w nadbrzuszu, silny bol w klatce plus pieczenie, dusznosci, poty, silnz niepokoj, silny szum w glowie, dretwienie lewej reki i szyi. Cytuj Odnośnik do komentarza
elzbieta552 Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Nie wiem czego Ty oczekujesz ,FAUSTYNA(święta Kościoła katolickiego, zakonnica ze Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia, mistyczka, stygmatyczka) , czy Ty dużo się modlisz ? modły w zdrowiu Ci nic nie pomogą , masz zawał za zawałem to Twój wybór , tak boisz się kardiologa , do lekarza leczyć się , pisanie o swoich problemach zdrowotnych na forum w niczym Ci nie pomoże . Pozdrawiam i odwagi , do lekarza marsz . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Faustyna2016 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Byłam u lekarza, opowiedziałam, on stwierdził, że zdrowa jestem. Dlatego zrobiłam sobie badania, a na forum szukam Kogoś kto określi czy ten lipidogram jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość JANUSZDG Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 FAUSTYNA2016 Twój lipidogram jest celujący. Zresztą zobacz sama pod tym linkiem: http://www.kardioserwis.pl/page.php/1/0/show/45/wysoki_cholesterol_hipercholesterolemia.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
elzbieta552 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Wybierz się jeszcze do psychologa , nerwica nie leczona też daje objawy sercowe , pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza
sercowa Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Witaj FAUSTYNA Mój lipidogram po zawale też był wzorcowy, przy takich objawach jakie miałaś powinnaś wezwać pogotowie,miałabyś zrobione badania i byłabyś spokojniejsza.To jest twoje zdrowie i nie warto ryzykować.Stres i zmęczenie to główny powód do zawału. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Faustyna2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Chciałam zaznaczyć, że ten epizod przypominający zawał pojawił się tylko raz. Tydzień wcześniej miałam bóle w klatce i duszności przy wysiłku. Po tym epizodzie byłam osłabiona tydzień. Niby wzorowy mam cholesterol, tylko chodzi dokładnie o LDL- obok jest jakby opis wyników i według mojego jestem w grupie dużego ryzyka. Kolejne pytanie, na które może jest Ktoś kto mi wskaże, które badanie może potwierdzić lub wykluczyć po 7 tygodniowym odstępie czy mogłam mieć delikatny zawał. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość JANUSZDG Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Nawet zwykłe EKG, a ECHO serca już na pewno. Z tego co napisałaś wynika, że LDL wyszedł Ci 2,31 mmol w skali score. To wcale nie świadczy, że jesteś w grupie ryzyka :) Grupa wysokiego ryzyka to ludzie, u których została rozpoznana miażdżyca, albo przebyli zawał serca lub udar mózgu. U takich ludzi pożadany poziom LDL to poniżej 2,5 mmol/l, a niektórzy wskazują, że nawet mniejszy niż 1,8 mmol/l. Ty po prostu masz LDL jak ktoś, kto byłby w grupie wysokiego ryzyko i to jest bardzo dobrym sygnałem, ale wcale nie oznacza, że Ty jesteś w tej grupie :) Pozdrowienia :) Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam Ciebie , opiszę Ci krótką historię mojego znajomego . Rodzina ON ONA i dorosła córka mieszkają razem prowadzą rodzinny interes , ogromny stres związany z prowadzeniem firmy do tego rodzinne niesnaski , wręcz obopólna nienawiść i dalej żyją razem gdyż trzymają ich wkupie pieniądze , ON już po dwóch zawałach w tym co rusz wstawianie następnego stęta z powodu zapchanych żył , Ona więńcówka , córka cukrzyca , problemy emocjonalne , całkowicie uzalżniona od rodziców ma już 40 lat i nie potrafi się usamodzielnić , ich styl życia to jeden wielki konflikt a pieniądze nie dają im szczęścia i nie potrafią normalnie żyć . On ciągle się leczy i nie widać poprawy , żadne diety i wyjazdy do sanatorium nie dają efektów , KRÓTKO to nasz styl życia powoduje to jak się czujemy . Trzeba eliminować stres z naszego codziennego życia , cieszyć się każdą chwilą i nie potrzebne do tego są wielkie pieniądze , pozdrawiam serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Faustyna2016 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Dobry wieczór. Zdaję sobie sprawę, że stresujący tryb życia powoduje, iż chorujemy częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi