Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Możliwe powikłania i *dodatki* po wszczepieniu stymulatora dwujamowego Medtronic oraz pytania ws. koniecznych zmian trybu życia

CTcs7

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Bardzo proszę o aktywność. Moje życie, z bradykardią zatokową czynnościową, po wszczepieniu ww. stymulatora w IK Anin zmieniło się nie do poznania. Pierwotnie miałem ustawione 60 bpm, co spowodowało powrót do szpitala w kilka godzin po wypisie - z powodu potwornych duszności, bólu, i wrażenia końca świata ;) Ratownicy *pogotowia ratunkowego*, którzy mnie zabierali z powrotem do Anina (karetka 21S), okazali się konowałami i chamami - nie uwierzyli mi w mój ból i duszności, obrażali mnie i moją mamę, a nawet zabronili jej jechać ze mną i kazali wezwać taksówkę, a mało brakowało, żeby w ogóle mnie nie zabrali - dopiero współlokatorzy Mamy z hostelu zmusili ich do tego. Po zmianie bpm na 50, poczułem się dopiero dobrze (przed operacją moją dzienną normą było +-45). Teraz czasem czuję lekki niedowład lewej strony ciała, zwiększone napięcie mięśniowe, lekkie drgawki podobne do Parkinsona, parestezję, wirtualne wrażenia temperatury i dotyku, osłabienie kończyn, a nawet - nie żartuję - w moim ciele gromadzą się spore ładunki indukcyjne i już wiele razy poraziłem krany, wózki sklepowe, szafki służbowe, zlewy, oraz inne osoby. Wyładowanie ma tą samą formę, co w zapalarce iskrowej do gazu - widoczna iskra, ten sam głośny dźwięk, i ból przy wyładowaniu, czasem z drgawkami mięśni ręki (oczywiście lekarze w różnych placówkach bagatelizują to wszystko, dla oszczędności NFZ odsyłając mnie do poradni psychologicznej). Proszę, piszcie aktywnie, co z tych objawów zdarza się również Wam i jak sobie z tym radzicie. Jeszcze mam pytanie: Co z szybkimi ruterami WI-FI? Trzeba unikać czy nie trzeba?