Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana leku na nadcisnienie Enarenal -* Tritace

Gość Kamilis82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 10 lat lecze sie na nadcisnienie Enarenalem, biore 2 x po 5mg rano i wieczorem. Cisnienie jakie mialem jak zaczalem przygode z lekami to 160/110, w trakcie brania leku jest mniej wiecej w okolicach 130/85. Chce zmienic aby brac jedna tabletke tylko rano, wszyscy lekarze dziwia mi sie ze biore Enarenal bo to lek starej generacji ktory krotko trzyma. Podejmowalem juz 5 nieudanych prob zmian tabletek, zawsze podbne objawy odstawienia Enarenalu. Scisk w okolicach karku, napiecie miesniowe, pulsowanie w oczach, zle samopoczucie. Teraz sprobowalem pol tabletki Tritace 2,5mg rano a po poludniu cisnienie podnioslo sie i załadowalem drugie 2,5mg czyli jedna tabletke. Cisnienie jakby w normie, troche sie waha 130-88, ale wystepuje ten dyskomfort odstawienny o ktory pisalem, spiecia miesni, pulsowanie oczu, glowy. Lekarze mowia ze nie mozna sie uzaleznic od leku Enarenal. Dziwnie patrza jak mowie o tych objawach i przepisuja inny lek przy ktorym jest dokladnie to samo. Po kilku takich probach wracalem do Enarenalu i wszystko wracalo do normy. Czy takie objawy sa normalne, czy musze je przeczekac zmieniajac lek?

Witaj KAMILIS82 Brałam Enarenal prawie dwadzieścia lat ,ustawiałam go sobie jak mi pasowało ,dobrze się po nim czułam .Niestety wszystko co dobre skończyło się, był zawał i od pięciu lat biotę Tritace.Pamiętam tylko jak pani doktor która leczyła mnie po zawale,dziwiła się ,że taki lek jak enarenal jest jeszcze przyjmowany przez chorych.Może warto zmienić lek na bezpieczniejszy.Dawka Tritace 2.5 przy Twojej obecnej 2x5 Enarenalu to trochę chyba za mało.Zdrowia życzę.

Sercowa dziekuje za odpowiedz. A czy przy odstawieniu Enarenalu lub po dlugim czasie gdy zapomnialas wziac tabletki wystepowaly objawy, napiecia, niepokoju, pulsowania oczu? Po jakim czasie Tritace uregulowalo Ci cisnienie? Wlasnie minela ciezka noc, wciaz czuje jak we mnie wszystko buzuje, napiecie, bole glowy, z tylu szarpanie przy nerce, cisnienie wzglednie dobre po przebudzeniu 134/90. Juz mam ochote wziac Enarenal spowrotem aby to sie skonczylo :(( Tritace mam dawke 5 mg na dobe, ale wzialem 2x2,5 mg z roznica 6 godzin pomiedzy dawkami.