Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze.

moniazuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Bliska mi osoba choruje na nie od kilku lat. Ostatnio mimo przyjmowania leków trafiła do szpitala z bardzo wysokim ciśnieniem. Jak u Was przebiega choroba? Od ilu lat chorujecie, jaki tryb życia prowadzicie? Czy przy przestrzeganiu zaleceń lekarza, braniu leków i odpowiednim trybie życie jest możliwe zminimalizowanie zagrożenia? Macie jakieś rady?

Z doświadczenia wiem,że pływanie bardzo obniża ciśnienie.Dzieje się to dlatego,że pływając jesteś w pozycji poziomej i serce nie musi wykonywać dużej pracy ,by pompować krew w górę, gdy np. chodzisz. VBliska mi osoba co drugi dzień pływa i ma dobre ciśnienie,.Pije tylko mieszankę ziołową na nadciśnienie i bierze wicebrol.No i odpowiednio się odżywia.Schudła 6kg. Jak tydzien nie pływa ,to ciśnienie wzrasta do 160-170 na 100.Tylko wtedy bierze tabletke i....fru na basen.

Jeżeli pomimo leków ktoś trafia do szpitala to znaczy że albo nie przestrzegał wszystkich zaleceń albo prowadzi go zły kariolog. Mój mąż ma takiego lekarza w krakowskim Centrum Medycznym Unicardia który bardzo dobrze go prowadzi i nie ma zmiłuj się. A jeżeli chodzi o to jak wygląda jego życia to teraz praktycznie nie odczuwa żadnych objawów ale tak jak napisałam wynika to z dobrej opieki lekarskiej i z tego że częściowo zmienił swoje życie. Przede wszystkim rzucił palenie, schudł i częściej wykonuje różne aktywności fizyczne. Chcieć to móc.